Χτυπάει τις ακτές του Τέξας ο τυφώνας Χάρβεϊ – Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής η περιοχή

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται οι Αρχές του Τέξας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων 12 χρόνων.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας, είπε ότι είναι “ένας πολύ σύνθετος και επικίνδυνος” τυφώνας, προειδοποιώντας ότι μπορεί να προκαλέσει “μεγάλη καταστροφή”.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο τυφώνας ενδέχεται να ανυψώσει τη στάθμη της θάλασσας μέχρι και 12 πόδια (3,7 μέτρα) και να φέρει μέχρι και 35 ίντσες (97 εκατοστά) βροχής σε τμήματα της πολιτείας του Τέξας, όπου μαζί με το βόρειο Μεξικό και τη Λουιζιάνα ισχύουν προειδοποιήσεις για πλημμύρες.

Ο συνδυασμός της έντονης βροχής, των «απειλητικών για τη ζωή» καταιγίδων, των πλημμυρών και των ισχυρών ανέμων, θα μπορούσε να αφήσει μεγάλα τμήματα του νότιου Τέξας «ακατοίκητα για εβδομάδες ή και μήνες», ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Χιούστον.

Η προειδοποίηση για τον τυφώνα αφορά άμεσα 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, ωστόσο περισσότερα από 16 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται και βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε έγγραφο με το οποίο η Πολιτεία του Τέξας κηρύσσεται σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, καθώς ο τυφώνας Χάρβεϊ φθάνει πλέον στο έδαφός της, προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση ομοσπονδιακών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ακραίου καιρικού φαινομένου.

«Κατόπιν του αιτήματος του κυβερνήτη του Τέξας (σ.σ. Γκρεγκ Άμποτ), υπέγραψα την κήρυξη φυσικής καταστροφής» ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση βοήθειας από το ομοσπονδιακό κράτος, έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.