«Να είσαι Έλληνας σημαίνει να βγάζεις την καρδιά σου σε κάθε τραγούδι»

Μελβούρνη.- Όποιος έχει τύχει να ακούσει την ανερχόμενη τραγουδίστρια και τραγουδοποιό Phoebe Day  (Ελληνο-Αυστραλή τρίτης γενιάς) και την βαθιά, ψυχωμένη φωνή της που φέρνει στο νου τραγουδίστριες όπως η Amy Winehouse και η Melody Gardot, δύσκολα μπορεί να φανταστεί ότι το πρώτο τραγούδι που είπε μπροστά σε κοινό ήταν ένα βαρύ ζεϊμπέκικο του Πασχάλη Τερζή και της Νατάσας Θεοδωρίδου. “Ήταν στα γενέθλια της μητέρας μου, όταν έκλεινε τα 40”, θυμάται γελώντας η τραγουδίστρια. “Είχαν μια συσκευή καραόκε και μου είπε να σηκωθώ να τραγουδήσω. Ήμουν δέκα χρονών, δεν είχα ξανατραγουδήσει μπροστά σε κόσμο και σηκώθηκα και είπα το ‘Δεν θέλω τέτοιους φίλους’. Δεν ξέρω γιατί το διάλεξα. Ήταν ένα από τα τραγούδια που υπήρχαν σε μία κασέτα που άκουγαν οι γονείς μου στο αυτοκίνητο και μου κόλλησε. Έχει πολύ ωραία μελωδία και περιγράφει μια πολύ τραγική ιστορία, να μην θέλεις κάποιον που σε πληγώνει και σε κάνει να κλαις. Χτύπησε μία ευαίσθητη χορδή μέσα μου”.

Κάθε νεαρός Ελληνοαυστραλός έχει μια παρόμοια ανάμνηση, να ακούει λαϊκά τραγούδια στο οικογενειακό αυτοκίνητο, λίγοι όμως μεγαλώνουν και γίνονται μουσικοί και ακόμα λιγότεροι αναπτύσσουν μία αγάπη για την soul, τα blues, την jazz. Και πάλι, η Φοίβη Παπαθεοδώρου φέρνει ως εξήγηση το οικογενειακό αυτοκίνητο. “Ο πατέρας μου άκουγε πολλά παλιά μπλουζ και τζαζ τραγούδια, του άρεσαν καλλιτέχνες όπως η Nina Simone, ο Herbie Hancock, αλλά και ο Jimi Hendrix, ο Stevie Ray Vaughan και οι Beatles. Έτσι αγάπησα κι εγώ αυτήν την μουσική, την ανακάλυψα από τους δίσκους βινυλίου που είχε στο σπίτι ο πατέρας μου”, λέει. “Θυμάμαι να ακούω και να λέω ότι αυτό θέλω να γίνω, να αποκτήσω την ικανότητα να κάνω αυτό που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι”. Πέρα από το μουσικό βάπτισμα, ο πατέρας της Φοίβης είναι αυτός που την βάφτισε και με το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο. “Μου έβγαλε το χαϊδευτικό Phoebe Day από τότε που ήμουν μικρή”, εξηγεί. “Εξάλλου, η Billie Holiday είναι κι αυτή ένα ίνδαλμά μου και την έλεγαν κι αυτήν Lady Day. Οπότε είναι κι ένας τρόπος να αποτίσω φόρο τιμής σε μία τραγουδίστρια που αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης, από αυτήν κατάλαβα πώς να συνδεθώ με την φωνή μου, γιατί καμία άλλη τραγουδίστρια δεν έχει αυτήν την σύνδεση”, εξηγεί η Φοίβη. “Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έχει σημασία να έχεις την καλύτερη τεχνική στο τραγούδι, αλλά να μπορείς να συνδεθείς με αυτό που τραγουδάς, αλλά και με αυτόν που σε ακούει”.

“Η ΦΟΙΒΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ”

Ελληνο-Αυστραλή τρίτης γενιάς, η Φοίβη Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στο Σίδνεϊ, από γονείς αυστραλογεννημένους, με καταγωγή από την Λάρνακα της Κύπρου. Ήταν μάλιστα o παππούς της, ο οποίος πρώτος την ώθησε να ασχοληθεί με την μουσική. “Ήμουν στο αυτοκίνητο μαζί του και ακούγαμε ραδιόφωνο και άρχισα να τραγουδάω ένα από τα τραγούδια που έπαιζαν”, θυμάται. “Και ο παππούς μου συγκινήθηκε τόσο που άρχισε να κλαίει. Αργότερα, όταν φτάσαμε σπίτι, είπε στους γονείς μου ότι πιστεύει ότι έχω κάτι ιδιαίτερο”. Δεν ήταν ο μόνος. Την ίδια παρατήρηση έκαναν και οι δάσκαλοί της στο σχολείο, αφήνοντας στους γονείς της ελάχιστα περιθώρια επιλογών, πέρα από το να προσφέρουν την πλήρη υποστήριξή τους και να την γράψουν σε μαθήματα πιάνου από την ηλικία των πέντε ετών. Στα 16 της, η Φοίβη έδωσε την πρώτη της συναυλία τραγουδώντας τζαζ, αλλά δεν ανάπτυξε τον προσωπικό της ήχο, μέχρι που βρέθηκε να σπουδάζει στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μουσικής (Australian Institute of Music – AIM).

Τώρα, αυτός ο ήχος έχει αποκρυσταλλωθεί σε τρία τραγούδια, το πρώτο από τα οποία, με τίτλο ‘Place in time’, θα κυκλοφορήσει σε μερικές μέρες.

“Ξεκίνησα να γράφω αυτά τα τραγούδια πριν από ενάμισι χρόνο, μόλις αποφοίτησα από το ΑΙΜ. Ήμουν έτοιμη, είχα πράγματα να πω και να βγάλω προς τα έξω. Είναι ένας φόρος τιμής στους ήχους της παλιάς soul και jazz με τους οποίους μεγάλωσα, αλλά μέσα από ένα πιο σύγχρονο πρίσμα, με πιο σημερινά στοιχεία”.

Φυσικά, για να γράψει κανείς τραγούδια, δεν φτάνουν τα μαθήματα και η κατασκευή ενός ήχου. Χρειάζεται εμπειρία ζωής. Κι εκεί βρίσκεται η πηγή του υλικού αυτής της νέας τραγουδίστριας. “Χρειάζεται μεγάλη ειλικρίνεια και διάθεση να εκτεθείς, να καταφέρεις να βγάλεις την καρδιά σου προς τα έξω, να μην κρύψεις τίποτα”, λέει, περιγράφοντας την προσέγγισή της στην τέχνη του τραγουδιού.

“Όλα μου τα τραγούδια προέρχονται από προσωπική εμπειρία”, εξηγεί. “Πέρασα πολλές αλλαγές στην προσωπική μου ζωή. Ήμουν 15 ετών όταν έκανα ένα σοβαρό χειρουργείο στην μέση. Πηγαινοερχόμουν στο νοσοκομείο για πολύ καιρό. Δεν μπορούσα να περπατήσω, κούτσαινα και ήταν τότε που πραγματικά στράφηκα στην μουσική για να βρω ανακούφιση και για να εκφράσω τον πόνο που ένιωθα – όχι μόνο τον σωματικό πόνο, αλλά και τον ψυχικό, γιατί εκείνην την περίοδο έχασα την εφηβεία μου, έπρεπε να μεγαλώσω. Ήταν ο πρώτος πραγματικός πόνος και η πρώτη πραγματική δυσκολία που έπρεπε να ξεπεράσω”.

Τα τραγούδια της είναι μία περιγραφή αυτών των εμπειριών, όχι του πόνου, αλλά της ωρίμανσης, της διαδικασίας να ανοίγεις τον δικό σου δρόμο μέσα στην ζωή, να βάζεις στόχους και φιλοδοξίες. “Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μου είναι να δημιουργώ μουσική που να μιλά στους ανθρώπους”, λέει. “Πάντα είχα αυτήν την επιθυμία για ανθρώπινη επικοινωνία και πιστεύω ότι η μουσική είναι ο πιο αγνός τρόπος σύνδεσης”. Αυτό φυσικά, είναι ένα από τα πράγματα που χρωστά στην καταγωγή τη.

“Κανείς δεν το κάνει αυτό καλύτερα από τους Έλληνες” λέει. “Είναι μέρος της κουλτούρας μας, να βγάζουμε την καρδιά μας σε κάθε τραγούδι, να εκδηλώνουμε τα συναισθήματά μας”.

* Το ‘Place in Time’ της Phoebe Day θα κυκλοφορήσει την 1η Σεπτεμβρίου μέσω της ιστοσελίδας της, phoebeday.com.

πηγή:neoskosmos.com