Που βρίσκεται το action Plan της ΠαΔΕΕ; Οι άλλες ομογενειακές Οργανώσεις

ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Πέρασε ένας μήνας από όταν (26 Ιουλίου 2017) ο νέος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ) κ. Peter Katsampanis (Παναγιώτης Κατσαμπάνης) σε συνέντευξή του στην Panhellenic Post υποσχέθηκε  την προετοιμασία ενός  «σχεδίου δράσης» (“action plan”) για την εν εξελίξει διετία του νέου ΔΣ της οργάνωσης.

Το «σχέδιο δράσης», όπως είπε ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ, θα δημοσιευθεί, ώστε  «να γνωρίζουν όλοι τους στόχους μας και να μας κρίνουν σ΄ αυτούς τους στόχους τα επόμενα δύο χρόνια».

Βέβαια ένας μήνας για τα ελληνικά δεδομένα, είναι μικρό χρονικό διάστημα. Όχι, όμως, και για τα διεθνή πρότυπα. Έτσι, θα περιμέναμε να είχαμε ήδη το «σχέδιο δράσης» της ΠαΔΕΕ, καθώς ένα σημαντικό μέρος του σκιαγράφησε ο κ. Κατσαμπάνης στην εν λόγω συνέντευξή του.

Πληροφορίες της ΡΗΡ αναφέρουν ωστόσο ότι η προετοιμασία του σχεδίου μάλλον σκάλωσε στη θερινή ραστώνη, που δεν άφησε να ολοκληρωθεί η φάση συγκέντρωσης προτάσεων από τα μέλη του Προεδρείου για την τελική διαμόρφωση της ατζέντας.

Οι άλλοι ομογενειακοί σύλλογοι

Με την ευκαιρία, χρήσιμο θα ήταν το παράδειγμα της ΠαΔΕΕ να ακολουθήσουν και ΟΛΕΣ οι ομογενειακές δευτεροβάθμιες οργανώσεις καταθέτοντας ένα «σχέδιο δράσης» ώστε να γνωρίζουν τα μέλη τους τα θέματα, αλλά και να μπορεί η ομογένεια να αξιολογεί τις επιδόσεις των προεδρείων. Διότι ναι μεν έχουμε τους απολογισμούς πεπραγμένων στα διάφορα συνέδρια, αλλά δεν γνωρίζουμε επί ποιου σχεδίου φτάσαμε στο παρουσιαζόμενο αποτέλεσμα.

Από τις συζητήσεις που είχε το τελευταίο διάστημα η ΡΗΡ, με ομογενειακούς παράγοντες των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης και της Αυστραλίας, που πέρασαν από την Αθήνα ή με τους οποίους υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία, η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν πως πέραν από τα καθιερωμένα (φιλοξενία μαθητών-μαθήματα γλώσσας κλπ.) το κυρίως μέρος της ενεργητικότητας ορισμένων εξ αυτών, αναλώνεται στην προσπάθεια προσωπικής τους προβολής, φωτογραφιζόμενοι με Πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες. Ένα άλλο μέρος της διοίκησής τους αφορά στα οργανωτικά της ομογένειας καθώς και σε διάφορα festivals.

Από τις συγκεκριμένες δράσεις είναι η ετήσια προετοιμασία και οργάνωση της μεγάλης παρέλασης της Ομογένειας στην 5η Λεωφόρο από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Ανάλογες δράσεις έχουν και άλλες Ομοσπονδίες (Βοστώνη, Σικάγο κλπ.) Επίσης οι χοροεσπερίδες και οι χοροί κυρίως από εθνικοτοπικές οργανώσεις.

Επίσης ξεχώρισε η Γενική Συνέλευση ΣΑΕ Ωκεανίας-Απω Ανατολής, με πρόεδρο τον Συντονιστή Γιώργο Αγγελόπουλο, όπου προσδιορίστηκαν οι δράσεις για -Έκδοση Ελληνικών Ομολόγων για τους Έλληνες του Εξωτερικού,  η δημιουργία-Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού των Ελλήνων Εξωτερικού, ομογενειακοί αθλητικοί αγώνες κ.α.

Στις συζητήσεις που είχαμε με ορισμένους παράγοντες, δεν αναφέρθηκαν πρακτικά ζητήματα, που να αφορούν στην καλύτερη διαβίωση των ομογενών στους τόπους διαμονής τους, αλλά και καμία δραστηριότητα στην διεκδίκηση αιτημάτων τους από τη γενέτειρα ή την προώθηση εθνικών θεμάτων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Φυσικά, ούτε λόγος για στρατηγική έμπρακτης υποστήριξης της ελληνικής Γλώσσας.

Βέβαια, δεν είναι γνωστό ποια από τα θέματα αυτά αποτελούν (εάν αποτελούν) μέρος της ατζέντας των Διοικητικών Συμβουλίων των οργανώσεων ή των Καταστατικών τους. Γι αυτό, θα επαναλάβουμε,  θα ήταν χρήσιμη η δημοσιοποίηση των σχεδίων δράσης των μεγάλων, τουλάχιστον ομογενειακών οργανώσεων για τη διετία όπου συνήθως διαρκούν τα διοικητικά Συμβούλια. Όπως όλοι, έτσι οι Πρόεδροι και τα μέλη των ΣΔ των ομογενειακών Συλλόγων θα πρέπει, πιστεύουμε, να αξιολογούνται.

Για την τάξη και την ακρίβεια του ρεπορτάζ, πρέπει να αναφέρουμε το Σύλλογο των Ελλήνων Δασκάλων στην Νέα Υόρκη “Προμηθεύς” όπου κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα στον Τύπο ενημερωτικό δελτίο για την πρόοδο και τα μελλοντικά προγράμματά του Συλλόγου.