Πύρινος εφιάλτης στη Ζάκυνθο – Καλύτερη η κατάσταση σήμερα – Σώθηκαν οι Μαριές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:00

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης να ρίχνουν νερό στις εστίες που κατακαίνε τη Ζάκυνθο για τρίτη ημέρα σήμερα Δευτέρα.

Μετά από μία εφιαλτική νύχτα, με χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους καμένα, όπου κινδύνεψε άμεσα στο χωριό Μαριές, με τις φλόγες να “γλύφουν” τα σπίτια, η κατάσταση εμφανίζεται κάπως καλύτερη.

Με το πρώτο φως του ηλίου τα εναέρια μέσα έχουν μπει ξανά στη μάχη της κατάσβεσης, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται διαρκώς. Αυτή την ώρα, στα ενεργά μέτωπα του νησιού επιχειρούν 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, 32 άτομα πεζοπόρο, 3 μηχανήματα ΟΤΑ, 3 Καναντέρ και ένα ελικόπτερο, ενώ σύμφωνα καθ’ οδόν βρίσκονται ακόμα 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα.

Στο χωριό κάηκε ένα σπίτι που βρισκόταν μέσα στο δάσος, ενώ πυροσβέστες και κάτοικοι έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να σταματήσουν τη φωτιά προτού μπει στο χωριό, γιατί τότε η καταστροφή θα ήταν ολοκληρωτική.

Πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί περιμετρικά του οικισμού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα οιονεί τείχος απέναντι στις φλόγες.

Η ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ζάκυνθος.– Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται αρχές και Πυροσβεστική για το ενδεχόμενο εκκένωσης του χωριού Μαριές στη Ζάκυνθο. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς το χωριό, αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν κινδυνεύει άμεσα. Ωστόσο, η περίπτωση να χρειαστεί εκκένωση δεν έχει αποκλειστεί, με το σύνολο σχεδόν των πυροσβεστικών δυνάμεων να έχει συγκεντρωθεί στην περιοχή. Πυροσβεστικά οχήματα έχουν παραταχθεί περιμετρικά του οικισμού, στο σημείο που φαίνεται πως πλησιάζει το πύρινο μέτωπο αλλά και μέσα στο χωριό, προσπαθώντας να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς.

Αντιπυρική ζώνη έχει ήδη διανοιχτεί στην περιοχή και όλες οι δυνάμεις και οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι κάτοικοι, οι οποίοι, με τη σειρά τους, είναι έτοιμοι να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, αν κριθεί απαραίτητο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί ζημιά σπίτια ή αγροικίες. Στη διάθεση των κατοίκων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το χωριό, βρίσκονται μίνι μπας του Δήμου και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.Στο σημείο βρίσκονται ο Αντιπεριφερειάρχης, Αντιδήμαρχοι, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής και σε λίγα λεπτά μεταβαίνει ξανά ο Δήμαρχος.

Πηγή: imerazante.gr