Ελληνόπουλα της Αυστραλίας: Τα Ελληνικά είναι η δύναμή μας!

Η Αυστραλία είναι πιο πολυπολιτισμική από ποτέ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2016, το 28% των κατοίκων της Αυστραλίας γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Ωστόσο, ο αριθμός των μαθητών που μαθαίνουν γλώσσες μειώνεται, όπως μειώνεται και ο αριθμός των σχολικών ωρών εκμάθησης ξένων γλωσσών. Στην απογραφή του 2016, το 27% των Αυστραλών δήλωσε ότι μιλά στο σπίτι τουλάχιστον μία γλώσσα πέραν της αγγλικής.

Η Ραδιοφωνία SBS γιορτάζει την αγάπη για τη γλωσσομάθεια οργανώνοντας τον Πανεθνικό Διαγωνισμό Γλωσσών που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου.

Η διευθύντρια Ακουστικού και Γλωσσικού Περιεχομένου της SBS, Mandi Wicks, λέει ότι με τον εν λόγω διαγωνισμό γιορτάζουμε την πολυγλωσσία στην Αυστραλία. Ταυτόχρονα γίνεται μια προσπάθεια τα παιδιά να ενθαρρυνθούν στην εκμάθηση κάποιας ξένης γλώσσας και να παραμείνει ζωντανός ο πολιτισμός των εθνικών κοινοτήτων της χώρας.

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Μαθητές και μαθήτριες από το Λύκειο μέχρι και τα μικρά του νηπιαγωγείου, στο Απογευματινό Σχολείο Malvern East της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, μίλησαν στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS και ρωτήθηκαν γιατί αγαπούν την Ελληνική γλώσσα. Οι απαντήσεις τους ήταν άκρως συγκινητικές:

«Δεν θέλω να τα ξεχάσω ποτέ. Είναι η γλώσσα μου. Είναι εκεί που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Είναι καλό να την έχει μαζί σου και να την μεταφέρεις και στα παιδιά σου».

«Γεννήθηκα εδώ. Αλλά οι γονείς μου στην Ελλάδα. Και θέλω να μιλώ τα Ελληνικά σαν κι αυτούς».

«Τα ελληνικά δεν τα μιλούν πολλοί στον κόσμο και γι’ αυτό τα θεωρώ ξεχωριστή γλώσσα. Υπάρχουν λέξεις που δεν υπάρχου σε άλλες γλώσσες».

«Μιλάω Ελληνικά γιατί είμαι Ελληνίδα».

«Είναι μια από τις πιο δύσκολές γλώσσες στον τεράστιο και λατρεμένο κόσμο μας και νοιώθω υπερήφανος που την ξέρω».

«Όταν σκέφτομαι Ελληνικά, μου κατεβαίνουν ιδέες. Και τις ιδέες μου θέλω να τις μοιραστώ με τους άλλους. Τι πιο καλό, τι πιο ωραίο από το να τις εκφράζω στην γλώσσα που με εμπνέει.

«Η γιαγιά μου και ο παππούς μου που έχουν πεθάνει πάντα μου έλεγαν να μην τα ξεχάσω τα Ελληνικά».

Μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου Malvern East της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Με τη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων τους, οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 4 έως 18 ετών, θα χρειαστεί να δημιουργήσουν ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων με την φορητή ηλεκτρονική τους συσκευή. Τα παιδιά θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι σημαίνει για μένα η εκμάθηση μιας γλώσσας;» σε γλώσσα εκτός της Αγγλικής και να υπάρχει το κείμενο και στα αγγλικά.

Όσο πιο δημιουργικό είναι το βίντεο τόσο το καλύτερο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες να εμπνεύσουν και τους υπόλοιπους μαθητές και όχι μόνο προκειμένου να ξεκινήσουν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Ο νικητής κάθε κατηγορίας, αλλά και το σχολείο του θα κερδίσουν από ένα iPad Pro 12.9 ιντσών, χωρητικότητας 256GB.

Επίσης ο νικητής μαζί με έναν κηδεμόνα του θα προσκληθούν στην τελετή απονομής των βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της SBS στο Σύδνεϋ, ενώ θα κερδίσει και ένα δελτίο ημερήσιας εισόδου για δύο άτομα στο Λούνα Παρκ της πόλης.

#Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.sbs.com.au/NLC17.

*Ο Πάνος Αποστόλου είναι δημοσιογράφος του Ελληνικού Προγράμματος της Ραδιοφωνίας SBS. Το παρόν έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα www.sbs.com.au/greekόπου υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και θέματα για τον προαναφερθέντα διαγωνισμό.

Πηγή:Neoskosmos.com