Δημοσκόπηση: «Νοn» στην εργασιακή μεταρρύθμιση του Μακρόν αλλά…

Παρίσι.- Αντιστάσεις στη γαλλική κοινωνία συναντά η μεταρρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, το πρώτο μεγάλο πολιτικό μέτρο της πενταετίας του Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα. Εντούτοις, οι ψηφοφόροι του Μακρόν στηρίζουν ευρέως τη μεταρρύθμιση (82% έναντι 18%), στην οποία άλλωστε στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό για να κερδίσει στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Συγκεκριμένα, 
η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico δείχνει ότι το 58% των Γάλλων είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται σε διατάγματα, έναντι 42% που την υποστηρίζουν.

Για μια ακόμα ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%), η μεταρρύθμιση θα “μειώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις”. Για το 54% (έναντι 46%), θα “επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών”.

Μόλις το 43% (έναντι 57%) πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα “βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων”, το 36% (έναντι 64%) ότι θα “ενισχύσει την ανάπτυξη” και το 31% ότι θα συντείνει στη “μείωση της ανεργίας”.

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπονται είναι η μείωση των προθεσμιών για τις προσφυγές των μισθωτών, η δυνατότητα διαπραγμάτευσης χωρίς τα συνδικάτα αλλά και αύξηση στις αποζημιώσεις.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη ηλεκτρονικά σε δείγμα 1.004 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό των Γάλλων ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται σε μετωπική σύγκρουση με την Πολωνία για το θέμα του μισθολογικού ντάμπινγκ.

Πηγή: .skai.gr