Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Ελληνικής θα παραμείνει, στο Northcote High

Μελβούρνη.- Το μάθημα των Ελληνικών θα συνεχίσει να προσφέρεται στους μαθητές όλων των τάξεων του Γυμνασίου Northcote και, σύμφωνα με την διευθύντρια του σχολείου, κ. Kate Morris, αυτή η απόφαση είναι τελική και η διεύθυνση του σχολείου δεν έχει σκοπό να την αναθεωρήσει στο άμεσο μέλλον.

Τα ευχάριστα νέα ανακοινώθηκαν στη συνάντηση που είχε η κ. Morris με τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Θεόδωρο Μάρκο, και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας της Βικτώριας, Chris Thompson. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο κ. Φιόν Σκιώτης εκ μέρους των γονέων των μαθητών που διδάσκονται την Ελληνική στο σχολείο, και ο Σαμ Τριανταφυλλόπουλος που εκπροσωπούσε την φοιτητική οργάνωση NUGAS.

«Χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν μας πληροφόρησε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα και ότι το μάθημα θα συνεχιστεί σε όλες τις τάξεις» είπε ο κ. Μάρκος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης μιλώντας στο «Νέο Κόσμο».

«Εκτός από την πεποίθησή της ότι το μάθημα δεύτερης γλώσσας παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των μαθητών, η κ. Morris παραδέχθηκε ότι η αρχική απόφαση του σχολικού συμβουλίου για κατάργηση των μαθημάτων Ελληνικών και Ιταλικών, ήταν λανθασμένη και ότι το πρόγραμμα διδασκαλίας των δύο γλωσσών εντάχθηκε πλέον στο τετραετές πρόγραμμα των μαθημάτων που προσφέρει το σχολείο» πρόσθεσε ο κ. Μάρκος.

“H κ. Morris εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή της για τον αριθμό των νέων εγγραφών και παρατήρησε ότι η ποιότητα του προγράμματος διδασκαλίας έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, χάρη στις ακούραστες προσπάθειες των καθηγητών του σχολείου».

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί ότι, εκτός από τους ομογενειακούς φορείς που κινητοποιήθηκαν άμεσα πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν το σχολικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει το πρόγραμμα, καταλυτικό ρόλο στο να αποτραπεί τελικά αυτό έπαιξαν και τα διαβήματα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης στην πολιτειακή κυβέρνηση καθώς και οι πρωτοβουλίες που πήραν μετά από αυτά τόσο η ομογενής υπ. Τζένη Μικάκου όσο και η τότε βουλευτής της περιοχής, που δεν ζει πλέον, Fiona Richardson.

«Το γεγονός ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πανηγυρίζουμε αυτό το αποτέλεσμα, οφείλεται στην συλλογική προσπάθεια που καταβάλαμε όλοι μας» είπε ο κ. Μάρκος, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να «επαναπαυθούμε στις δάφνες μας».

«Για να παραμείνει το πρόγραμμα, χρειάζεται την στήριξη των γονέων και των μαθητών του σχολείου αλλά και των συμπαροίκων που ζουν στην περιοχή. Αν οι γονείς δεν το στηρίξουν γράφοντας τα παιδιά τους σε αυτό, τότε δεν θα επιβιώσει» είπε ο κ. Μάρκος, προτείνοντας, παράλληλα, να δημιουργηθεί μία επιτροπή γονέων, δασκάλων και όσων νοιάζονται για το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στα δημόσια σχολεία που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Το Northcote High βρίσκεται στο προάστιο Northcote της Μελβούρνης και είναι ένα από τα πρώτα δημόσια σχολεία της Πολιτείας που άρχισαν να διδάσκουν το μάθημα των Ελληνικών. Στο Northocote, σύμφωνα με την πρόσφατη Απογραφή, τα Ελληνικά είναι -μετά την Αγγλική-, η δεύτερη γλώσσα που μιλούν στο σπίτι οι κάτοικοι της περιοχής, με τον αριθμό αυτών που δήλωσαν ότι εκτός από αγγλικά μιλούν και ελληνικά στο σπίτι να ξεπερνά τις 4.500.

Παρ’ όλα αυτά και παρά την αισιοδοξία της κ. διευθύντριας του σχολείου κ. Morris, αυτή τη στιγμή ο αριθμός των μαθητών που κάνουν ελληνικά στην πρώτη και την Δευτέρα γυμνασίου ανέρχεται στους 50, ενώ ο αριθμός των μαθητών που έχουν πάρει τα ελληνικά σε επίπεδο VCE φτάνει τους 12. Σίγουρα υπάρχει χώρος για βελτίωση!

 

Πηγή:Neoskosmos