Νευρικότητα στο Μαξίμου λόγω… Μοσκοβισί

Αθήνα.- Κεραυνό εν αιθρία συνιστά για την κυβέρνηση η δήλωση Μοσκοβισί η οποία κατ’ ουσίαν αναβάλλει επ’ αόριστον το ενδεχόμενο εξόδου από την επιτροπεία των Βρυξελλών, ακόμη κι αν η χώρα καταφέρει να βγει από τα μνημόνια. Η δήλωση αυτή έρχεται μάλιστα την ώρα που τα σύννεφα πάνω από την τρίτη αξιολόγηση πυκνώνουν, ενώ η κυβέρνηση προσδοκά σήμερα σε έναν… καλό λόγο από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών, ο οποίος απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, μόνο εάν αποπληρωθούν τα 3/4 των δανείων από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης θα γλιτώσει η Ελλάδα από την επιτροπεία. Ο Πιερ Μοσκοβισί επικαλείται συγκεκριμένα το άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο «τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ». Το ποσό υπολογίζεται σήμερα για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια, σε 176 δισ. ευρώ.

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει τέταρτο μνημόνιο μετά το 2018, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό επιτροπεία και υπό τις συνεχείς αξιολογήσεις της Κομισιόν. Επίσης, θα υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα επιβολής «διορθωτικών μέτρων», για τα οποία – βάσει του Κανονισμού – θα αποφασίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την ψήφο του Έλληνα συναδέλφου τους.

Η απάντηση Μοσκοβισί δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο Μαξίμου, ενώ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου προέβησαν σε αντιφατικές δηλώσεις στη Βουλή σχετικά με την αντίδραση των θεσμών στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. «Έχουν κάποιες αντιρρήσεις…», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, διαψεύδοντας παράλληλα ότι οι θεσμοί έθεσαν ζήτημα για τα προαπαιτούμενα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου είχε δηλώσει νωρίτερα από το ίδιο βήμα πως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα γράφονται για ενστάσεις από τους δανειστές».

in.gr

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )