Στιγμιότυπα από την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα

Αθήνα.- Υπάρχουν ορισμένες διαφορές ανάμεσα στις επισκέψεις δύο Γάλλων προέδρων στη διάρκεια της πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Ο μεν Φρανσουά Ολάντ έφθασε στην Αθήνα με ένα Airbus της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο δε Εμμανουέλ Μακρόν ήρθε μ΄ένα τζετ Falcon 900 της Γαλλικής Προεδρίας. Ο κ. Ολάντ μόλις το αεροσκάφος του σταμάτησε εξήλθε του αεροσκάφους όπου τον είχε υποδεχτεί ο Πάνος Καμμένος…

Αντιθέτως το προεδρικό αεροσκάφος του κ. Μακρόν έμεινε στην πίστα, πίσω από το κόκκινο χαλί που τοποθετήθηκε, με την πόρτα ανοικτή κάπου 20 λεπτά προτού εμφανιστεί στην πόρτα του αεροπλάνου το προεδρικό ζεύγος. Στο διάστημα αυτό είχαν εξέλθει οι (απαραίτητοι) παρατρεχάμενοι και οι συνοδοί με τις φορεσιές (τοποθετημένες προσεκτικά μέσα σε νάιλον- όπως κάνουν τα καθαριστήρια) του ζεύγους. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του προέδρου Μακρόν εκτός Γαλλίας άρχιζε με 20 λεπτά καθυστέρηση…

Ένα βήμα πίσω από τον σύζυγό της βρισκόταν συνεχώς η Μπριζίτ, κομψή και σικάτη, όπως πάντα, ντυμένη απλά μ΄ένα μαύρο παντελόνι, λευκή μπλούζα, μαύρες γόβες και βεβαίως με την (απαραίτητη) Luis Vuitton ανά χείρας. Χαιρέτησε πρώτα τον Δ.Τζανακόπουλο που ήταν επί της υποδοχής, εν συνεχεία τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα, τον ένστολο στρατιωτικό ακόλουθο της γαλλικής πρεσβείας και μία κυρία στα λευκά, ξανθιά με γυαλιά τύπου…χόλυγουντ την οποία φάνηκε να την γνωρίζει αφού την φίλησε σταυρωτά και είχε μαζί της ολιγόλεπτη συνομιλία. Το ίδιο έκανε και ο πρόεδρος Μακρόν (αλλά χωρίς σταυρωτό φιλί).
Εν συνεχεία επιβιβάστηκαν στην θωρακισμένη 500άρα Μερτσέντες (που αντί πινακίδας είχε το εθνόσημο) και με εντυπωσιακή πομπή (από θηριώδεις «Μπέμπες», περιπολικά και μοτοσικλετιστές) κατευθύνθηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη, για τελετουργικά (κατάθεση στεφάνων- εθνικοί ύμνοι) που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.
Τα αστυνομικά μέτρα ήταν μάλλον υπερβολικά. Να σκεφτείτε ότι είχαν από νωρίς αδειάσει δρόμους καθώς και… πεζοδρόμια. Ουδείς μπορούσε να κυκλοφορήσει χωρίς… διαπίστευση. Παντού υπήρχαν αστυνομικοί άλλοι ένστολοι άλλοι με πολιτικά και βεβαίως στις ταράτσες είχαν ακροβολιστεί ελεύθεροι σκοπευτές. Αυτή η ιστορία με τις μπογιές που έριξαν άγνωστοι στο Γαλλικό Ινστιτούτο, ξημερώματα Πέμπτης έκαναν τα μέτρα ασφαλείας ακόμα πιο αυστηρά.
Μ΄ένα δεύτερο αεροσκάφος έφθασαν οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερς που προωθήθηκαν αμέσως στο Προεδρικό Μέγαρο. Ήταν καμιά 50ριά, κυρίως γυναίκες που έστησαν μαγνητόφωνα και κάμερες στη μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων του Προεδρικού. Φαίνονταν λιγομίλητοι με τους Έλληνες συναδέλφους τους, δεν ήθελαν να συζητήσουν πολιτικά θέματα, δεν δέχτηκαν να πουν το παραμικρό για τη ζωή του προεδρικού ζεύγους και ορισμένοι δεν θέλησαν καν να μιλήσουν λέγοντας πως δεν ξέρουν καλά αγγλικά (μάλλον πρόφαση ήταν).
Στην άδεια από αυτοκίνητα, κόσμο και τουρίστες Ηρώδου Αττικού, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου στήθηκε ένα κόκκινο χαλί με τιμητική φρουρά από εύζωνους έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής με την ανάκρουση των ύμνων των δύο χωρών. Εκεί υποδέχθηκε την πρώτη κυρία της Γαλλίας η πρώτη κυρία της Ελλάδας Σίσσυ Παυλοπούλου. Συνομίλησαν για λίγο (η κυρία Παυλοπούλου ομιλεί άψογα γαλλικά) και διέσχισαν τον Κήπο του Προεδρικού στο Μέγαρο, όπου έγινε μία άλλη τελετή, η τελετή παρασημοφόρησης. Η κυρία Μακρόν ήταν δύο βήματα πίσω από τον σύζυγό της, κρατώντας ανά χείρας τα ακουστικά αυτόματης μετάφρασης. Δίπλα της ο Γάλλος αξιωματικός (με λευκή στολή), ο υπασπιστής του προέδρου Μακρόν, για πολλούς ο άνθρωπος που έχει το βαλιτσάκι με τους κωδικούς των πυρηνικών όπλων, αυτό που πάντοτε συνοδεύει τους αρχηγούς κρατών που διαθέτουν πυρηνικά.
Άλλοι υπουργοί βρέθηκαν στα δεξιά του γαλλικού προεδρικού ζεύγους (όπως για παράδειγμα οι Ευ. Τσακαλώτος και Δ. Παπαδημητρίου) και άλλοι αριστερά (όπως οι Στ. Πιτσιόρλας και Γ. Κατρούγκαλος). Άλλοι χρειάστηκαν τα ακουστικά για να καταλάβουν τι λέει ο Μακρόν και άλλοι φαίνονταν ότι γνώριζαν γαλλικά και δεν χρειάζονταν μετάφραση.
Σε κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο ο Πρ.Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα προς την Ευρώπη ότι η Ελλάδα θα πράξει ότι έχει συμφωνήσει αλλά και ότι παράλληλα περιμένει την εκπλήρωση της υποχρέωσης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο πρόεδρος Μακρόν ζήτησε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, λέγοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών.
Εν συνεχεία υπήρξε στο Προεδρικό σύσκεψη των δύο αντιπροσωπειών, ενώ ο κ. Μακρόν μετέβη δίπλα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Και εδώ συνέβη κάτι εκτός απροόπτου. Ναι μεν το σκηνικό με τη δερμάτινη λευκή πολυθρόνα ήταν ακριβώς το ίδιο με τις συνομιλίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά ο πρωθυπουργός καθήμενος άνετα και σταυροπόδι στην πολυθρόνα μιλούσε στον… ενικό στον κ. Μακρόν, ωσάν να γνωρίζονταν από παλιά, ωσάν να ήταν παιδικοί φίλοι: «Είναι ευκαιρία το όραμά μας για τις αναγκαίες και γενναίες αλλαγές στην Ευρώπη, ώστε να γίνει ελκυστική για τη γενιά μας και τη γενιά που έρχεται, να γίνει πραγματικότητα», του είπε ο κ. Τσίπρας.
Την ίδια ώρα η Μπριζίτ Μακρόν ακολουθούσε το δικό της πρόγραμμα. Γνώρισε την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα που πήγαν μαζί στο Ιδρυμα Νιάρχος. Η αλήθεια είναι ότι η έως τώρα χαμογελαστή και προσεχτική στο πρωτόκολλο κυρία Μακρόν ενθουσιάστηκε από τη θέα του Φαληρικού Όρμου, του Λυκαβηττού, αλλά και με τη Εθνική Λυρική Σκηνή. Μάλιστα ρώτησε τι θα παίξει και όταν της είπαν ότι στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται και η «Ηλέκτρα» είπε ότι  την γνωρίζει πολύ καλά (ας μην ξεχνάμε ότι είναι φιλόλογος και λατρεύει -όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν- την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία). Αλλά το ωραιότερο (μάλλον αυτό που την ενθουσίασε πιο πολύ) ήταν όταν συναντήθηκε σ΄ένα κιόσκι του Ιδρύματος με νέους. Έδειξε ενδιαφέρον για τα παιδιά που φεύγουν στο εξωτερικό και ξαφνικά έβγαλε από τη τσάντα της καμιά δεκαριά… carte visites (που έγραφαν πάνω ιδιαίτερο γραφείο προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας) και τις έδωσε στα παιδιά, λέγοντάς τους αν χρειαστούν κάτι…
Πηγή:in.gr
(Φωτογραφία:  Intime )