“Η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην περίπτωση της επένδυσης της Eldorado gold”

Αθήνα.- Από το 2012 η Eldorado Gold είναι αφοσιωμένη και υπεύθυνη, προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, είπε ο πρόεδρος της Eldorado Gold, George Burns, σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο κατηγόρησε ανοιχτά την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για εμπόδια στην πορεία της επένδυσης. «Η στρατηγική του πρωθυπουργού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη στην περίπτωση της επένδυσης της Eldorado gold«, ανέφερε ο George Burns.

Ο πρόεδρος της εταιρείας τόνισε ότι η Eldorado Gold έχει επενδύσει πάνω από τρία δισεκατομμύρια.

Η προθεσμία που έθεσε είναι ως τις 22 Σεπτεμβρίου, εάν δεν προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες, τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας, τότε θα ανασταλούν οι επενδύσεις.

«Οι συνεχόμενες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων μας στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο του Περάματος – την αναμένουμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια- και η δήλωση της κυβέρνησης δημοσίως ότι έχει την πρόθεση να ξεκινήσει τη διαδικασία διαιτησίας κατά της ελληνικός χρυσός της θυγατρικής εταιρείας μας στην Ελλάδα» , είναι μερικά στοιχεία ποΥ δείχνουν πως η στάση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει” τόνισε ο Τζόρτζ Μπέρνς.

Αναπάντητες επιστολές

«Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επιβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Πως μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας ότι αυτό όντως ισχύει όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;», διερωτήθηκε ο Τζορτζ Μπέρνς.

«Δεν έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Καμιά λύση δεν επιτεύχθηκε μέσω σιωπής. Αντ’ αυτού ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος είναι η μόνος τρόπος να βρεθεί κοινός τόπος. Προσπάθησα να το μεταδώσω πολλές φορές στις συναντήσεις μου με τον υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη. Το προσπάθησα και με μια σειρά επιστολών προς τον πρωθυπουργό, κ. Τσιπρα, οι οποίες έχουν μείνει όλες αναπάντητες», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας.

Είπε ακόμα ότι στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα όταν επένδυσαν και πως η Eldorado Gold δεν θα επένδυε στην Ελλάδα αν γνώριζε τις καθυστερήσεις που θα υπήρχαν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπερνς είπε ότι η Eldorado Gold θα διεκδικήσει αποζημιώσεις και θα κινηθεί δικαστικά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφορικά με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».