Διόρθωση στη συνάντηση των Ομοσπονδιών ΗΠΑ, για νέα Οργάνωση

ΡΗΡ ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Από ομογενειακό παράγοντα, παρόντα στη συνάντηση, και φίλο καλό της ΡΗΡ λάβαμε το ακόλουθο email, που συμπληρώνει και διορθώνει το ρεπορτάζ. Η υπερατλαντική απόσταση δικαιολογεί, πιστεύουμε, τις όποιες -μικρές θέλουμε να ελπίζουμε- ατέλειες του. Για την ακρίβεια των καθ έκαστων,  παραθέτουμε το email, παραλείποντας το όνομα του αποστολέα.  “Αγαπητέ Χρήστο καλημέρα, καταρχήν όπως πάντα άψογη η δημοσιογραφική κάλυψη σου. Πράγματι, το meeting ήταν πολύ παραγωγικό αλλά αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι δεν ήτανε μόνο παρόντες οι περιφερειακές (ΝΥ, Σικάγου και Φιλαδελφείας ) αλλά οι περισσότερες ήταν εθνικοτοπικές“.

Δεν το είχαμε πληροφορηθεί. Ζητούμε συγγνώμη.

Θα ακολουθήσει αργότερα και σχετικό άρθρο γνώμης.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Νέα Υόρκη.- Αισιοδοξία για την θετική κατάληξη των προσπαθειών που καταβάλλονται  για την ενότητα της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) είναι το μήνυμα που εξέπεμψε η συνάντηση που είχαν το Σάββατο, στην Νέα Υόρκη, οι Πρόεδροι 17, από τις 20, Ομοσπονδίες. Απουσίασαν, για λόγους ανωτέρας βίας, οι Ομοσπονδίες Φλόριντα, Βοστώνης, καθώς και η Ομοσπονδία Καλιφόρνιας.

Αντίθετα, παραβρέθηκαν στην συνάντηση εκπρόσωποι επιστημονικών οργανώσεων, όπως των Γιατρών και των Δικηγόρων, αντιπρόσωποι του Hellenic Cοngress of America, εκπρόσωποι νεολαιών και άλλοι.

Η δημιουργία μιας νέας Οργάνωσης, στην οποία θα συμμετέχουν Ομοσπονδίες, επαγγελματικές και επιστημονικές Ενώσεις, αλλά και, υπό προϋποθέσεις, φυσικά πρόσωπα, είναι πλέον προ των πυλών. Ακριβέστερα, προ των δικηγορικών πυλών όπου θα συνταχθεί το Καταστατικό. Για το λόγο αυτόν θα καταρτιστεί Επιτροπή με στόχο το καταστατικό να είναι έτοιμο το Νοέμβρη.

Όπως είπε στην Panhellenic Post, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας,  η νέα Οργάνωση δεν θα λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους Συλλόγους και τα Σωματεία, εγγράφοντας δικά τους φυσικά πρόσωπα ως μέλη της. Αυτό, όμως, θα γίνεται σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν Σύλλογοι και Σωματεία και, επομένως, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εγγράφονται στην νέα Οργάνωση ως άτομα. «Στόχος μας, είπε, είναι να μην μείνει κανένας ομογενής που να θέλει και να μην συμμετέχει στα κοινά», πρόσθεσε. Επίσης διευκρίνισε ότι κάθε ομοσπονδία θα συμμετέχει με έναν αντιπρόσωπο στο Συμβούλιο, όπου επίσης θα εκπροσωπούνται οι επαγγελματικές, επιστημονικές και άλλες οργανώσεις που θα συμμετέχουν στην νέα Οργάνωση.

«Αυτή ήταν η καλύτερη συνάντηση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Γαλάτουλας στην ΡΗΡ,  και εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι «όλα θα πάνε καλά».

Ο κ. Γαλάτουλας είπε, ακόμη, ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων και πολύ εποικοδομητικό κλίμα «Συμφωνήσαμε σε όλα», είπε, και διευκρίνισε ότι σκοπός είναι το πρώτο Συνέδριο να γίνει τον Νοέμβριο στην Νέα Υόρκη. «Στόχος μας είναι να γίνονται τα Συνέδρια σε διαφορετικά μέρη και στην Ελλάδα, όπου θα ορίσουμε και αντιπρόσωπο», δήλωσε και διευκρίνισε πως «βεβαίως στα Συνέδρια που θα γίνονται στην πατρίδα θα προσκαλούμε τους τοπικούς κυβερνητικούς και δημοτικούς φορείς, αλλά η οργάνωση θα είναι ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη και αυτοχρηματοδοτούμενη».

Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις  για τον τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλισθούν οι οικονομικοί πόροι για τη λειτουργία της νέας Οργάνωσης. Αποφασίστηκε η θέσπιση τριών ετήσιων βραβείων για διακεκριμένα και προβεβλημένα στελέχη του ομογενειακού επιστημονικού –κυρίως- χώρου καθώς και η πραγματοποίηση σειράς άλλων εκδηλώσεων για τον σκοπό αυτόν.

Άλλα θέματα που επίσης συζητήθηκαν, ήταν η  Εθνική μας Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και η ψήφος των εκτός Ελλάδος Ελλήνων Ψηφοφόρων.