Καναδάς και Ευρωζώνη υπέρ της Eldorado

Καναδάς.- Διεθνείς διαστάσεις προσλαμβάνουν η κατακραυγή και οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το φιάσκο με την Eldorado Gold, καθώς θέση για το θέμα παίρνουν η κυβέρνηση του Καναδά αλλά και η Ευρωζώνη.

«Σαν υπουργός Εμπορίου της χώρας είναι δουλειά μου να προστατεύω τα συμφέροντα κάθε καναδικής εταιρείας, όταν αυτές αντιμετωπίζουν αδικίες οπουδήποτε στον κόσμο», δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εμπορίου Francois Phillipe Champagne σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, θέση για το ζήτημα αναμένεται να πάρουν και οι Βρυξέλλες καλώντας την Ελλάδα να διευκολύνει τις επενδύσεις για να βελτιώσει την οικονομία της. Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Bloomberg, αναφέρει ότι η περίπτωση της Eldorado Gold θα τεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής ως «παράδειγμα προς αποφυγή» για το τι δεν πρέπει να κάνει μια χώρα όταν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η εξέλιξη της επένδυσης της εταιρείας εξόρυξης χρυσού Eldorado, θα συζητηθεί στο Εurogroup του Ταλίν, στο πλαίσιο του “πως δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα».

Υπέρ όμως της Eldorado παρενέβη και ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά.

Σύμφωνα με άλλο τηλεγράφημα του Bloomebrg, ο Champagne δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την Eldorado Gold (που εδρεύει στο Βανκούβερ) μετά την προειδοποίηση της τελευταίας ότι θα αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών. «Σαν υπουργός Εμπορίου αυτή είναι η δουλειά μου, να υποστηρίζω τις καναδικές εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν μια συγκεκριμένη κατάσταση που είναι είτε άδικη είτε εγείρει προβληματισμούς για τη μεταχείριση που έχουν οι καναδικές εταιρείες», δήλωσε συγκεκριμένα. «Βρισκόμαστε πάντα εκεί για να τις βοηθήσουμε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Πάντα θα παρεμβαίνω και θα υποστηρίζω τις καναδικές εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν άδικες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε. Επεσήμανε πάντως ότι δεν αναμένει το θέμα να έχει αντίκτυπο στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Καναδά-ΕΕ (CETA).

in.gr