Συμφωνία για βιβλιοθήκη Απόδημου Ελληνισμού στην Αθήνα

H Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης ανακοίνωσε τη σύναψη μιας πρωτοποριακής συμφωνίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Μετά από τρεις συναντήσεις που έγιναν κατά το περασμένο έτος, καταλήξαμε σε μια πρωτοποριακή συμφωνία, όπου η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας θα ανοίξει τις πόρτες της στα μέλη της Κοινότητας μέσω της νέας βιβλιοθήκης που θα δημιουργήσουμε στο Ελληνικό Κέντρο με έμφαση να υπάρχουν εκεί όλα τα βιβλία Ελλήνων συγγραφέων της διασποράς. Εκεί μεταξύ άλλων, με ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα μπορούν τα μέλη μας να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης».

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας της ΕΚΜ κ. Κώστας Μάρκος, ο οποίος συμμετείχε σε συναντήσεις που έγιναν. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμφωνία η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα για το καλό των μελών της Κοινότητας, αλλά και της ομογένειας και ιδιαίτερα για τους μαθητές και φοιτητές Ελληνικών. Δημιουργείται ένας δίαυλος επικοινωνίας με το εθνικό κέντρο και την ομογένεια,» είπε.

Τον περασμένο Ιούλιο, μέλη της ΕΚΜ που επισκέφθηκαν την Αθήνα, συναντήθηκαν με τον διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Δρ Φίλιππο Τσιμπόγλου, ο οποίος τους ξενάγησε στους νέους χώρους της βιβλιοθήκης όπου θα μετεγκατασταθεί, σε λίγο καιρό, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την αποστολή, που συνόδευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, αποτελούσαν ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο γενικός γραμματέας, κ. Κώστας Μάρκος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, Νίκος Παπαστεργιάδης.

Το 2017 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας πρόκειται να μετεγκατασταθεί στο νέο της κτίριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 τ.μ.

Το έργο, το οποίο φέρει την υπογραφή του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ύψους €596 εκατομμυρίων. Με την ολοκλήρωση του έργου, το Ίδρυμα θα παραδώσει το Κέντρο Πολιτισμού στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο και λειτουργία του.

Οι εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης αγγίζουν τα 22.000 τμ, παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες και σύγχρονες υποδομές για τη συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση, ψηφιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της. Ως εθνικός θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων, η Εθνική Βιβλιοθήκη θα παρέχει πρόσβαση στην πλειοψηφία της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, σε χειρόγραφα, παλαίτυπα, ιστορικά αρχεία, καθώς και σε περιοδικά και εφημερίδες.

Στόχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι να καταστεί κέντρο μελέτης διεθνούς εμβέλειας των ελληνικών σπουδών και πυλώνας διατήρησης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Με αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες και διασύνδεση με άλλες βιβλιοθήκες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, θα εξασφαλίσει σε επιστήμονες και ερευνητές παγκοσμίως, τη βέλτιστη πρόσβαση σε πλούσιο έντυπο και ψηφιακό υλικό για τον Ελληνισμό.

Ταυτόχρονα, διευρύνει τη δράση της με ένα νέο δανειστικό τμήμα, με ποικίλες συλλογές, τεχνολογικά μέσα και ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και διαδραστικών προγραμμάτων προσφέροντας σε όλους ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία και τη γνώση.

Ο εκσυγχρονισμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων πολιτών και αποτελεί ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Η ιστοσελίδα αυτή δημιουργήθηκε για να παρέχει έγκυρη και συνεχή ενημέρωση για τα πολυεπίπεδα και παράλληλα έργα που υλοποιούνται μέχρι την ημέρα των εγκαινίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Παπαστεργιάδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τους νέους χώρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης και γενικότερα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ συζήτησαν με τον κ. Τσιμπόγλου τις δυνατότητες συνεργασίας με την βιβλιοθήκη των αποδήμων, που θα δημιουργήσει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης.

Ο κ. Τσιμπόγλου δήλωσε ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην νέα πρωτοβουλία της Κοινότητας, είναι ανοιχτός σε νέες συνεργασίες, ενώ παρείχε πληροφορίες για αρκετά προγράμματα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου θα μπορεί να συμμετέχει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης μέσω της βιβλιοθήκης και των ελληνικών σχολείων εκεί.

Στην επόμενη συνάντηση που θα έχει ο κ. Παπαστεργιάδης με τον κ. Τσιμπόγλου, και τη βουλευτή με την κ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου, μέσα στο Σεπτέμβρη, θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τη βιβλιοθήκη που θα δημιουργήσει η Κοινότητα.

 Φωτογραφία-λεζάντα: Από αριστερά, ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, Δρ Φίλιππος Τσιμπόγλου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου, ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, κ. Κώστας Μάρκος.
 Πηγή:Neoskosmos.com