Ασυμβίβαστη με τις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας η αγορά s-400

Ουάσινγκτον.- Ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιούν διαλειτουργικά οπλικά συστήματα, θεωρούν οι ΗΠΑ την απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί από τη Ρωσία το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, ανέφερε ότι εάν η Τουρκία αγόραζε αυτούς τους S-400, όπως αναφέρθηκε, δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο, οπότε θα αποτελούσε βέβαια για μας ανησυχία.

«Θα ήταν ασυμβίβαστη με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν σύμμαχοι στη διάσκεψη κορυφής της Βαρσοβίας, η οποία υποτίθεται ότι θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις υφιστάμενες εξαρτήσεις από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από τη Ρωσία – μέσω κάποιων εθνικών μας προσπαθειών».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα αν έχει παραβιαστεί από την Τουρκία κάποιος κανονισμός του ΝΑΤΟ, ούτε στο σημείο αυτό αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συζητήσουν τις όποιες επιπτώσεις αυτής της ενέργειας. Την ίδια απάντηση έδωσε στο αν έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει η Τουρκία στην αγορά των S-400.

Πληροφορίες πάντως από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το θέμα απασχόλησε την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, το ερώτημα αν οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην αγορά των S-400, η κ. Νάουερτ απάντησε:

«Βάση της συμφωνίας της Βαρσοβίας, παρόμοια συστήματα υποτίθεται πρέπει να είναι διαλειτουργικά με τα μέλη του ΝΑΤΟ κι αυτά δεν είναι διαλειτουργικά. Επομένως μας ανησυχεί».

Η εκπρόσωπος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει του Τούρκου κυβερνητικού εκπρόσωπου Μπεκίρ Μποζντάζ, που με αφορμή την παραπομπή σε δίκη από ομοσπονδιακό δικαστήριο πρώην υπουργού της Τουρκίας με κατηγορίες για παραβίαση του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να ανατρέψει την τουρκική..

«Θα πω απλά τρείς λέξεις. Αυτό είναι γελοίο», ήταν η απάντηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Πηγή: greeknewsonline.com