Ομογενής βουλευτής υπέρ της επιστολικής ψήφου και “Υπουργείου Ομογένειας”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Οι διεργασίες που συντελούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναφορικά με την δημιουργία τριτοβάθμιας οργάνωσης των Αποδήμων, με σκοπό αφενός μεν την ενότητα και, αφετέρου, τον συντονισμό των δράσεων της οργανωμένης ομογένειας, δεν περνούν απαρατήρητες από τις άλλες ελληνικές παροικίες. Στελέχη τους σημειώνουν με ικανοποίηση τις εξελίξεις, παρακολουθούν ανελειπώς τα τεκταινόμενα μέσω των δημοσιευμάτων της Panhellenic Post (ΡΗΡ) και επικροτούν την διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ των ομογενειακών οργανώσεων.

Ένας από τους δραστήριους ομογενείς στην Ευρώπη, Μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠΑ.Δ.Ε.Ε) και Βουλευτής της Σουηδικής Βουλής, Σωτήρης Δελής, με αφορμή την συνέντευξη που πρόσφατα δημοσιεύσαμε, του Προέδρου  της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντελαγουέαρ, κ. Στάθη Καραντώνη, με επιστολή του, χαιρετίζει τις κινήσεις των ομογενών στις ΗΠΑ για την δημιουργία του Hellenic Congress of America εκφράζοντας, συγχρόνως, την ευχή η νέα οργάνωση να στελεχωθεί «από άτομα που σκοπό τους έχουν να εργαστούν για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες της ελληνικής ομογένειας».

Υπέρμαχος της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων από τους τόπους όπου κατοικούν, ο κ. Δελής, σε επιστολή που απέστειλε στην ΡΗΡ, χαρακτηρίζει «ντροπή η Ελλάδα σήμερα να διαθέτει υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και να μην υπάρχει υπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού».

Υιοθετώντας το σύνθημα “αφύπνιση και επαγρύπνηση”, που ζήτησε για την Ομογένεια ο κ. Καραντώνης, ο βουλευτής Σουηδίας αφήνει να εξ υπονοηθεί ότι το παράδειγμα της Αμερικής μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλες Ηπείρους με έντονη ομογενειακή παρουσία σαν “αντίδοτο” στην εκτίμηση ότι “η Μητρόπολη δια μέσου των εκπροσώπων της, ίσως δεν επιθυμούν μια ενωμένη Ομογένεια”.

Αναλυτικά ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή του έχει ως ακολούθως:

Αγαπητέ κ. Μαλασπίνα,

Παρακολουθώ πάντοτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο θέμα της Ομογένειας.  Ένα τεράστιο αλλά, δυστυχώς, αχρησιμοποίητο, μέχρι σήμερα, «όπλο», στη φαρέτρα της Μητροπολιτικής Ελλάδας.

Διάβασα, επίσης, τις διεργασίες και κινήσεις των ομογενών μας μας στις ΗΠΑ για την δημιουργία του Hellenic Congress of America και αισθάνθηκα ικανοποίηση για τις δηλώσεις του κ Καραντώνη τις οποίες και επικροτώ. Όντως η Ομογένεια χρειάζεται αφύπνιση και επαγρύπνηση, όπως σωστά λέει ο κ Καραντώνης.  Από την δική μου άποψη επιθυμώ να προσθέσω ότι χρειάζεται και οργάνωση από άτομα που σκοπό τους έχουν να εργαστούν για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες της ελληνικής ομογένειας.

Οι διάφορες επαφές μου, κατά την διάρκεια των επισκέψεων μου στην Ελλάδα ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑ.Δ.Ε.Ε και εκπροσώπου της Ευρώπης, μου δημιούργησε την θλιβερή εντύπωση και ιδέα ότι ο σεβασμός και η βοήθεια που περιμένει η ελληνική ομογένεια δεν θα έλθει τελικά από την Μητρόπολη.

Δεν αποκλείω δε το σκεπτικό ότι η Μητρόπολη δια μέσου των εκπροσώπων της δεν επιθυμούν μια ενωμένη Ομογένεια. Πολλοί ίσως δυσφορήσουν με την σκέψη αυτή αλλά οι πράξεις των διαφόρων κυβερνήσεων μέχρι τώρα, όπως και της σημερινής, προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν.

Εμείς οι ίδιοι με τον δυναμισμό και τις ικανότητες που μας διακρίνουν θα κάνουμε την διαφορά. Μια διαφορά που η χώρα έχει ανάγκη. Ελπίζω το μέλλον να δείξει ότι η δυναμική μας μπορεί να κερδίσει την μάχη μεταξύ μιας αποφασισμένης Ομογένειας και μιας άβουλης κυβέρνησης. που συνεχώς υποχωρεί και βρίσκει πάντοτε προφάσεις και κωλύματα για αυτά που πρέπει να κάνει.

Η σημερινή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, απλώς μας ειρωνεύονταν και ειρωνεύονται.  Το 2019 έχουμε εκλογές στην Ελλάδα. Το κόμμα που σοβαρά θα δεσμευτεί για το δικαίωμα της ψήφου και την δημιουργία υπουργείου ομογένειας θα πάρει τη ψήφο μου. Και είναι χιλιάδες αυτοί που σκέφτονται έτσι.

Είναι ντροπή η Ελλάδα σήμερα να διαθέτει υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και να μην υπάρχει υπουργείο ελληνικής ομογένειας.

Είναι ντροπή η συστηματική και σκόπιμη παραβίαση του δικαιώματός μας για την ψήφο από το εξωτερικό, σύμφωνα και με το ελληνικό Σύνταγμα.

Είναι ντροπή η Μητρόπολη στις σχέσεις με την Ομογένεια να μένει στα παχιά λόγια με ισχνές, όμως, πράξεις.

Τα παραπάνω τρία κεφαλαία ντροπής, που αποτελούν τον «ελέφαντα στο δωμάτιο»,  «στολίζουν»  την σημερινή κυβέρνηση, και τις προηγούμενες, που με τις πράξεις τους έχουν μέχρι σήμερα δια τρανά αποδείξει ότι και σε αυτό το πολιτικό πεδίο,  το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι θώκοι και οι προσωπικές τους επιδιώξεις περισσότερο και λιγότερο το συμφέρον της χώρας.

Με εκτίμηση
Σωτήρης Δελής
Μέλος του ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε
Βουλευτής της Σουηδικής Βουλής