Τσακαλώτος-Ντάισελμπλουμ: Κοινός στόχος η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα

Αθήνα.- Σαφές μήνυμα ότι στηρίζει την «καθαρή έξοδο» (χωρίς νέα συμφωνία για πιστωτική γραμμή) της Ελλάδας από το πρόγραμμα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και όσον αφορά το θέμα του χρέους επισήμανε ότι η θέση της Ευρωομάδας για τη βιωσιμότητα του (χρέους) δεν θα αλλάξει μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. Οι εκλογές σε μια χώρα δεν αλλάζουν τις συμφωνίες του Eurogroup, επισήμανε χαρακτηριστικά.

O πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, πως τα τελευταία δύο χρόνια καλύφθηκε πάρα πολύς δρόμος για την Ελλάδα και πλέον έχει επανέλθει η εμπιστοσύνη και η προοπτική για την οικονομία και τους πολίτες.

«Συζητήσαμε (με τον κ. Τσακαλώτο) για την τελευταία φάση του προγράμματος και είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η ολοκλήρωσή της θα “ξεκλειδώσει” τις αποφάσεις για το χρέος και θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Αίσθησή μου είναι ότι το κλίμα αυτό υπάρχει ήδη από τις συνομιλίες που έχω με επενδυτές. Πρέπει να είναι καθαρή η έξοδος από το πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωζώνης.

Προανήγγειλε δε ότι θα αρχίσουν εντατικές συζητήσεις στις αρχές του επόμενου έτους αναφορικά με το μηχανισμό σύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ που αποφασίστηκε στο Eurogroup του προηγούμενου Ιουνίου.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η επιτήρηση μετά το πρόγραμμα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι μια τυποποιημένη διαδικασία, ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα για κάποια χρόνια. «Δεν υπάρχει πλέον η εποχή που οι χώρες (της Ευρωζώνης) είχαν πλήρη αυτονομία» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό, ωστόσο, δεν επηρεάζει την αυτονομία κάθε χώρας στη λήψη αποφάσεων.

Σχετικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων επεσήμανε, ότι παρότι δεν έχει σαφή εικόνα διότι αυτό αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ίδιος βλέπει τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Ντάισελμπλουμ για τη συνεργασία που είχαν και τη βοήθεια που προσέφερε στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια, επεσήμανε ότι στόχος είναι μια καθαρή έξοδος χωρίς την ανάγκη άλλου προγράμματος. «Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στους 10 μήνες που απομένουν, ωστόσο βασικό ζητούμενο είναι να υπάρχουν λύσεις», είπε.

Ερωτηθείς για πιθανά δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε πως ο προϋπολογισμός εμφανίζεται ισοσκελισμένος, διότι κάποιες πηγές υπεραποδίδουν, καλύπτοντας αυτές που υστερούν και θα πειστούν οι θεσμοί ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Στην ίδια ερώτηση για το αν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2018 και αν «ναι», πότε θα πρέπει αυτά να ψηφιστούν και να θεσπιστούν, ο Ντάισελμπλουμ συμφώνησε ότι ήταν πολύ καλές οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, και πέρυσι και φέτος, και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή που θα παρακολουθήσει το ζήτημα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Σχετικά δε με τις μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως θα υπάρξουν και άλλες δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ανακοινώνεται εκ των προτέρων.

Όπως εξήγησε, η οδηγία που έχει δοθεί προς τον ΟΔΔΗΧ είναι να υπάρξει έξοδος αρκετές φορές στις αγορές προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος για την οριστική έξοδο από το πρόγραμμα. Ωστόσο, διευκρίνισε, ότι δεν μπορούν να γίνουν προαναγγελίες του χρόνου των κινήσεων.

in.gr