Επίθεση Δραγασάκη στο ΔΝΤ καθώς φουντώνει η σύγκρουση για τις τράπεζες

Αθήνα.- Σκληρή κριτική στην στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο έχει ζητήσει τη διενέργεια νέων τεστ αντοχής αλλά και αξιολόγησης ενεργητικού στις συστημικές ελληνικές τράπεζες, άσκησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Μιλώντας στην Ελληνική Ραδιοφωνία, ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε το Ταμείο ότι έχει προκαλέσει σύγχυση με τη στάση του, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους τους αρμόδιους θεσμούς και Αρχές να «αποκρούσουν αποσταθεροποιητικές ενέργειες».

Τα αιτήματα του ΔΝΤ έχουν προκαλέσει φόβους ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, προκαλώντας μεγάλη αποδυνάμωση των μετοχών τους, όμως ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι οι τράπεζες ανεκεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία φθινόπωρο του 2015, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Τόνισε ότι έκτοτε οι εξελίξεις για την οικονομία είναι θετικές, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει κάνει τα δέοντα ώστε τα ιδρύματα να ανακτήσουν τον ρόλο που χρειάζεται η οικονομία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεχτεί το αίτημα του ΔΝΤ για την διενέργεια τεστ αντοχής, τα οποία μάλιστα αναμένεται να ολοκληρωθούν με ταχείς ρυθμούς, έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Άγνωστο όμως παραμένει εάν θα πραγματοποιηθεί και έλεγχος ενεργητικού, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγαλύτερες ανησυχίες στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στην επικείμενη τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη» για την έγκαιρη ολοκλήρωση, κάλεσε όμως και τους πιστωτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πηγή: Φωτογραφία: © Παρέχεται από: ΣΚΑΪ.gr Nikos Libertas / SOOC