Βίαιη απάντηση της αστυνομίας στο δημοψήφισμα της Καταλονίας

Ισπανία.- Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε εκλογικά κέντρα όπου διεξάγεται το -απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση- δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η ισπανική αστυνομία είχε εντολή να κλείσει τα εκλογικά κέντρα, αλλά βρήκε ισχυρή αντίσταση από συγκεντρωμένους πολίτες, στους οποίους απάντησε με βία. Πάντως, παρά την καταστολή, η ψηφοφορία διεξάγεται.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα: «Θα ψηφίσουμε. Θα αντισταθούμε ειρηνικά, δεν θα προσφύγουμε στη βία», κόντρα στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν με κάθε τρόπο.

Οι εικόνες με ψηφοφόρους καλυμένους στο αίμα, ή τρομαγμένα παιδιά κάνουν τον γύρο του κόσμου. Επιπλέον, υπάρχουν καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες για χρήση πλαστικών σφαιρών από την πλευρά της ισπανικής αστυνομίας.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 35 ελαφρά τραυματίες και τρεις τραυματίες σε πιο σοβαρή κατάσταση – ένας εξ αυτών, έχει τραυματιστεί στο μάτι από πλαστική σφαίρα και εισήχθη στο χειρουργείο. Ωστόσο, η τοπική κυβέρνηση ανεβάζει τον αριθμό των τραυματιών σε 337.

Την παραίτηση της κυβέρνησης Ραχόι ζήτησε η δήμαρχος της Βαρκελώνης Αντα Κολάου, ενώ ο πρόεδρος της επαρχίας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατήγγειλε «αδικαιολόγητη άσκηση βίας».

Τα επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα κατήγγειλε και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για άσκηση ωμής βίας κατά των πολιτών.

«Αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν θέλαμε» δήλωσε εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία, κληθείς να σχολιάσει τα επεισόδια έξω από τα εκλογικά κέντρα. Υποστήριξε, δε, ότι στόχος της αστυνομίας ήταν να κατασχέσει κάλπες και ψηφοδέλτια και όχι να ασκήσει βία στους ψηφοφόρους.

Πηγές της κυβέρνησης κατηγορούν την τοπική αστυνομία ότι δεν ενήργησε αποφασιστικά για το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, «βάζοντας την πολιτική πάνω από τον επαγγελματισμό τους». Έτσι, την αποστολή ανέλαβε από το πρωί της Κυριακής, η ισπανική αστυνομία.

Την ίδια ώρα, στην Πλάθα Μαγιόρ, στο κέντρο της Μαδρίτης, πραγματοποιείται συλλαλητήριο υπέρ της ενότητας της χώρας. Περίπου 300 διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της απόσχισης της Καταλονίας, ενώ κάποιοι άλλοι που βρίσκονται στον ίδιο χώρο αντιτείνουν το επιχειρήμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Νωρίτερα, στο επίκεντρο της έντασης βρέθηκαν τα εκλογικά κέντρα που επρόκειτο να ψηφίσει ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Ανταα Κολάου. Ο Πουτζεμόντ ψήφισε κανονικά, ωστόσο άλλα εκλογικά κέντρα έκλεισαν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αναφερόμενος στη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Καταλονίας ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο βρουν ανοικτό στην περιοχή τους, έκανε λόγο για «απάτη» και δημοψήφισμα – φάρσα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η αστυνομία έχει ήδη κατασχέσει σειρά καλπών από εκλογικά κέντρα που φιλοξενούνται σε σχολεία. Επιπλέον, οι ισπανικές αρχές έχουν διακόψει την online σύνδεση σε εκλογικά κέντρα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται χειρογράφως.

Πάντως, σε πολλά εκλογικά κέντρα, η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10:00 (ώρα Ελλάδας) όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι κάπες πρόκειται να κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με την νομαρχία, περίπου 1.300 εκλογικά κέντρα έχουν σφραγιστεί από την αστυνομία, αλλά σε 160 άλλα οι αυτονομιστές έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη. Σύμφωνα με πηγές της τοπικής κυβέρνησης το 73% των εκλογικών κέντρων είναι ανοιχτά.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε μια πηγή από την καταλανική κυβέρνηση, οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους…