Δύο ελληνικά F-16 στην κυπριακή στρατιωτική παρέλαση

Λευκωσία.- Η Κύπρος γιορτάζει σήμερα, Κυριακή, την 57η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις 11:00 πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων επί της οδού Ιωσήφ Χʺ Ιωσήφ, στον Στρόβολο.

Στον ουρανό της Λευκωσίας πέταξαν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και δύο F-16, που έστειλε η Ελλάδα με απόφαση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούν ως κίνηση υψηλού συμβολισμού την πτήση των F-16, ο ήχος των οποίων ανησύχησε τους κατοίκους της πρωτεύουσας, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Καμμένος: Η Ελλάδα στέλνει μήνυμα

Μετά την παρέλαση ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Πάνος Καμμένος τόνισε ότι «για την Ελλάδα η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά». Θα συνεχίσουμε, είπε, μαζί με την κυπριακή ηγεσία για να βρούμε μια λύση στο Κυπριακό, «να απελευθερωθούν τα κατεχόμενα εδάφη, να αποχωρήσει ο στρατός κατοχής και να ζήσει το σύνολο του Κυπριακού λαού με ευημερία».

Ο Π.Καμμένος δήλωσε ακόμη: «Υπάρχει ένας κοινός σχεδιασμός και βεβαίως θα συνεχίσουν οι κοινές ασκήσεις με την κυπριακή αεροπορία και με τρίτες χώρες. Βρισκόμαστε στο σχεδιασμό ασκήσεων με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και ευρωπαϊκές χώρες».

Η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Καμμένος, την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα: «Της δημιουργίας ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Προς τα βόρεια με την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώπης και τα Βαλκάνια, προς τα νότια και με το Ισραήλ και την Ιορδανία και ανατολικά με την Αίγυπτο».

Η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες, πρόσθεσε.

Ο έλληνας υπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου για την «μεγαλειώδη παρέλαση, αλλά και για την τεράστια επιτυχία της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς».

Επίσης, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους πολίτες της Κύπρου για τη θερμή υποδοχή των Ελληνικών Δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ, αλλά και των εναέριων μέσων. «Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας για τις καλύτερες μέρες, που θα έλθουν και για την Κύπρο και για την Ελλάδα», κατέληξε ο Π. Καμμένος.

Πριν από την παρέλαση ο Έλληνας υπουργός έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

in.gr