Η Κομισιόν ετοιμάζεται να χτυπήσει την Amazon με φορολογική ποινή-μαμούθ

Ποινή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετοιμάζεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον αμερικανικό κολοσσό διαδικτυακού εμπορίου Amazon.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times» και της «Wall Street Journal», η Κομισιόν θα ζητήσει ακόμα και αύριο Τρίτη από το Λουξεμβούργο να εισπράξει διαφυγόντες φόρους περίπου δέκα ετών από την Amazon, με την κατηγορία ότι η εταιρεία έχει απολαύσει προνομιακό φορολογικό καθεστώς στο Μεγάλο Δουκάτο.

Η αναμενόμενη απόφαση σε βάρος της Amazon έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά την ποινή-μαμούθ που επέβαλαν οι Βρυξέλλες στην Apple, ζητώντας από την Ιρλανδία να εισπράξει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε μη καταβεβλημένους φόρους. Τότε, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο επιδείνωσης στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Το Λουξεμβούργο είναι η έδρα για το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Amazon, όμως η Επιτροπή εκτιμά ότι η συμφωνία που σύναψε η εταιρεία με την κεντροευρωπαϊκή χώρα το 2003 συνιστά παράνομη κρατική βοήθεια.

Η επίμαχη συμφωνία ουσιαστικά έθεσε ένα πλαφόν στους φόρους που θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει ετησίως η Amazon, δίνοντας στην αμερικανική εταιρεία αθέμιτο πλεονέκτημα σε βάρος ανταγωνιστών της.

Η φερόμενη φοροαποφυγή επετεύχθη μέσω της μεταφοράς όλων των πνευματικών δικαιωμάτων της Amazon σε μία τοπική θυγατρική επιχείρηση, η οποία δεν πληρώνει εταιρικό φόρο. Ως αντάλλαγμα, η Amazon κατέβαλε στη θυγατρική περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας για το δικαίωμα χρήσης των εν λόγω δικαιωμάτων.

Περίπου το ένα τέταρτο αυτών των χρημάτων επαναπατρίστηκε στις ΗΠΑ, όπου και φορολογήθηκε, όμως τα υπόλοιπα 3 δισεκ. ευρώ φαίνεται ότι παραμένουν αφορολόγητα.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα των FT, τη δεκαετία 2003 έως 2013 οι ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Amazon δήλωσαν κέρδη μόλις 11 εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που ο κύκλος εργασιών τους ήταν περίπου €60 δισεκατομμύρια.