Το τέλος των 100 δόσεων προς την εφορία – Ποιοι κινδυνεύουν άμεσα

Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, τότε πάρα πολύ φορολογούμενοι θα χάσουν τη ρύθμιση από το νέο έτος, ολόκληρο το ποσό θα γίνει απαιτητό από την εφορία και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν διαδικασίες δέσμευσης καταθέσεων, κατασχέσεων και άλλων αναγκαστικών πράξεων για την είσπραξη της οφειλής.

Βλέπετε με απαίτηση των δανειστών μηδενίζεται η όποια περίοδος χάριτος υπήρχε για την πληρωμή ή τη ρύθμιση των νέων υποχρεώσεων των φορολογουμένων, η οποία αρχικά ήταν 30 μέρες, στη συνέχεια περιορίστηκε στις 15..

Πάντως, σοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν θέλουν να τη χάσουν επί της ουσίας έχουν δύο επιλογές. Είτε να εξοφλούν τις νέες υποχρεώσεις χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, όπως για παράδειγμα  θα πρέπει να πληρώσουν ως τις 31 Ιανουαρίου την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ είτε να εντάσσουν τις νέες υποχρεώσεις τους στη ρύθμιση των 12 δόσεων πριν λήξη η προθεσμία πληρωμής

Για να ενταχθούν, όμως στη ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης βεβαιωμένων αλλά όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών, με δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση εγκύκλιο του 2015, η ρύθμιση δεν χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.