Στο πάγο τα σχέδια για αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας

Αθήνα.- Σε Βατερλό, για όσους περνάνε από την ηλεκτρική καρέκλα του αρμόδιου επί των φορολογικών εσόδων αναπληρωτή ή υφυπουργού- εξελίσσονται τα Τέλη Κυκλοφορίας, αφού για μια ακόμα χρονιά αγνοήθηκε ο νόμος της Τρόικα: Απαγορεύεται κάθε παρέμβαση και μέτρο που μπορεί να διαταράξει τους εισπρακτικούς στόχους.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα σενάρια περί δομικών αλλαγών, δικαιότερης κατανομής των βαρών, παροχής κινήτρων για την ανάκτηση πινακίδων, άρχισαν να κυκλοφορούν από το καλοκαίρι, χωρίς να αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή αποκυήματα της φαντασίας του Τύπου, καθώς επρόκειτο για εισηγήσεις υπηρεσιακών στελεχών, που είχαν τεθεί προς τεχνική επεξεργασία και ανάλυση κόστους. Τελικά, μετά πολλών επαίνων κι αφού είχε προηγηθεί το σύνηθες… ξήλωμα του πουλόβερ, τα σενάρια αυτά μπήκαν στο «ψυγείο» ή μάλλον στη βαθειά «κατάψυξη».

«Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στα Τέλη Κυκλοφορίας έως ότου δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος» ανέφεραν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και πλέον το μόνο που εξετάζεται να γίνει στα Τέλη Κυκλοφορίας του 2018 είναι κάποιες ελάχιστες παρεμβάσεις στα οχήματα μεγάλου κυβισμού των πολύτεκνων, οι οποίες θα έχουν απειροελάχιστο δημοσιονομικό κόστος και σίγουρα δεν θα θέτουν εν αμφιβόλω τον εισπρακτικό στόχο των 1,1 δις ευρώ.

Ποια είναι τα σενάρια εργασίας, που «παγώνουν» μέχρι νεωτέρας;

  1. Η σύνδεση των Τελών με την αξία προ φόρων των οχημάτων
  2. Ο συνυπολογισμός της παλαιότητας των οχημάτων, με την πρόβλεψη ειδικού συντελεστή απομείωσης, που θα οδηγεί αυτομάτως στην ετήσια αναπροσαρμογή των Τελών
  3. Περισσότερες διαβαθμίσεις στα Τέλη ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά, ειδικά στις ζώνες μεταξύ 1.738- 1.928 κ.ε. και 1.929- 2.357 κ.ε., έτσι ώστε να γίνει πιο ομαλή η κλιμάκωση τους
  4. Δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ παλαιών και νεότερων οχημάτων

Ειδικά για το πρώτο, μπήκε άρον- άρον στο συρτάρι, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία στοιχεία για τη σύνδεση των Τελών με τις τιμές προ φόρων, ενώ στις συναντήσεις που ακολούθησαν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποσύρθηκε και ο σχεδιασμός για λελογισμένες επιβαρύνσεις στα νεώτερα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δημοσιονομικά ελαφρύνσεις στα παλαιότερα μεγάλου κυβισμού.

Πλέον, αφού δεν αναζητώνται… θαύματα, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων του 2018. Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική προθεσμία πληρωμής των Τελών είναι η τελευταία ημέρα του Δεκεμβρίου και η «καμπάνα» για τους αμελείς ανέρχεται στο ίδιο ύψος των αναλογούντων Τελών.

Πηγή:iefimerida.gr/Φωτογραφία: SOOC