Έντονη ενόχληση ΗΠΑ μετά τη σύλληψη προξενικού υπαλλήλου τους στην Τουρκία

ΗΠΑ.- Συνελήφθη στην Τουρκία ντόπιος υπάλληλος του γενικού προξενείου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της Ουάσιγκτον.

Με διαρροές σε μέσα ενημέρωσης οι τουρκικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ο συλληφθείς συνδέεται με το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο υπάλληλος κατηγορείται για κατασκοπεία και απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης.

Ο συλληφθείς, που έχει ταυτοποιηθεί μόνο με τα αρχικά MT, φέρεται να είχε παλαιότερα τηλεφωνικές επικοινωνίες με πρώην εισαγγελέα που απολύθηκε ως «γκιουλενιστής», και τέσσερις «γκιουλενιστές» πρώην αστυνομικούς.

Σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα δήλωσε «βαθιά θορυβημένη» από τη σύλληψη του προξενικού υπαλλήλου, τονίζοντας ότι θεωρεί τις κατηγορίες «παντελώς αβάσιμες».

Η πρεσβεία καταγγέλλει αιχμηρά ότι οι «κυβερνητικές διαρροές» αποσκοπούν στο να δικαστεί ο συλληφθείς από τα μέσα ενημέρωσης παρά από τη Δικαιοσύνη, ενώ προσθέτει με νόημα ότι «αβάσιμοι και ανώνυμοι ισχυρισμοί» εναντίον εργαζόμενων σε αμερικανικές αποστολές υποβαθμίζουν τη μακρά φιλία των δύο χωρών.

Ο ιμάμης Γκιουλέν αποτελεί σημείο μεγάλης τριβής ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Άγκυρα, καθώς η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει την έκδοσή του. Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο έχουν αποσαφηνίσει ότι έως τώρα τα στοιχεία που έχει παράσχει η Τουρκία δεν επαρκούν ενώπιον δικαστηρίoυ.

skai.gr