Και νέα έκκληση των ομογενών του Παρισιού για εκπαιδευτικούς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Για τον εφιάλτη που ζουν κάθε χρόνο, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ομογενείς μαθητές των Ελληνικών Σχολείων του Παρισιού, ¨ενημερώνουν” τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ.  Κώστα Γαβρόγλου,  η Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων από κοινού με τους Συλλόγους γονέων των ΤΕΓ Arago και Queneau.

——————————————————————————————————————-

ΣΧΟΛΙΟ Χ.Μ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κραυγή αγωνίας των ομογενών μας οι οποίοι βλέπουν τα παιδιά τους να καταδικάζονται στην ημιμάθεια που τους επιφυλάσσει η αναλγησία του ελληνικού Κράτους όπως αυτή εκφράζεται στην περίπτωση από το Υπουργείο (α)Παιδείας. Επτά εκπαιδευτικοί για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και χωρίς νηπιαγωγό!!! Με τάξεις υποχρεωτικά μικτές όχι μόνο φύλων, αλλά και ηλικίας και γνωστικών επιπέδων! Έτσι τους ταλαιπωρεί η μητέρα πατρίδα γιατί έχουν το πάθος να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους!

Και οι γονείς διαμαρτύρονται:  “Είναι αδύνατο να καλύψουν όλα τα επίπεδα και τις ανάγκες των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας από Α1 έως Γ2 στά ΤΕΓ του Παρισιού και των Περιχώρων”.

Και επειδή δεν είναι πρώτη έκκληση,  “για άμεση απόσπαση των αιτούντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της γλώσσας και της ανάλογης διδακτικής εμπειρίας για τα ΤΕΓ του Παρισιού”, εύκολα μπορεί κανείς δυστυχώς να συμπεράνει πως και αυτή, θα αποβεί άκαρπη.

Μακάρι να διαψευσθούμε.

________________________________________________________________________

Ολόκληρη η επιστολή της Κοινότητας Παρισιού και περιχώρων και  των Συλλόγων γονέων των ΤΕΓ Arago και Queneau, στον Υπουργό Παιδείας, έχει ως εξής:

<<Παρίσι 9 Οκτωβρίου 2017

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στην κοινή συνεδρίαση των εκπροσώπων του Γραφείου της Ελληνικής Κοινότητας και των Συλλόγων γονέων των ΤΕΓ Arago και Raymond Queneau του Παρισιού στις 2 Οκτωβρίου 2017, αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε για την ανησυχητική κατάσταση των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας του Παρισιού.

Οι ήδη υπάρχοντες εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου φροντίζουν για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της χαώδους αυτής κατάστασης. Επτά εκπαιδευτικοί για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και χωρίς νηπιαγωγό είναι αδύνατο να καλύψουν όλα τα επίπεδα και τις ανάγκες των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας από Α1 έως Γ2 στά ΤΕΓ του Παρισιού και των Περιχώρων. Για να λειτουργήσουν τα τμήματα, οι τάξεις είναι αναγκαστικά μικτές και συμπεριλαμβάνουν μαθητές 4 γνωστικών επιπέδων ελληνομάθειας και 4 χρόνων ηλικιακής διαφοράς.

Ως εκπρόσωποι της Κοινότητας και των Συλλόγων Γονέων, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την πορεία των μαθητών που περνούν στο τέλος της χρονιάς τις εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας, και των μαθητών του Λυκείου, υποψήφιων του γαλλικού απολυτηρίου Baccalaureat, οι οποίοι εξετάζονται στα ελληνικά. Οι ώρες διδασκαλίας είναι περιορισμένες και σε συνδυασμό με τις υπεράριθμες τάξεις και τις διαφορές γλωσσικού και γνωστικού επιπέδου που υπάρχουν μεταξύ των μαθητών θέτουν σε κίνδυνο την επιτυχία τους στις εξετάσεις.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να προγραμματίσουν τη διδασκαλία για όλα τα επίπεδα και η έλλειψη ενημέρωσης ως προς την ημερομηνία άφιξης των νεοαποσπασμένων εκπαιδευτικών προκαλεί σύγχυση στα παιδιά και στους γονείς. Η αβεβαιότητα αυτή αποβαίνει εις βάρος των σχολείων μας και της τακτικής προσέλευσης των μαθητών, οι οποίοι διανύουν κάθε εβδομάδα μεγάλες αποστάσεις και αφιερώνουν πολύ χρόνο για να φτάσουν στο σχολείο. Δεν ξέρουμε αν η κατάσταση αυτή θα σταματήσει τον Οκτώβρη ή θα συνεχιστεί και μετά τα Χριστούγεννα.

Σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα θέματα, δεν έχουμε καμία ενημέρωση από το Υπουργείο.

Κύριε Υπουργέ,

κάνουμε έκκληση ώστε να φροντίσετε για την άμεση απόσπαση των αιτούντων εκπαιδευτικών, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της γλώσσας και της ανάλογης διδακτικής εμπειρίας για τα ΤΕΓ του Παρισιού.

Σας παρακαλούμε να φροντίσετε την αποφυγή αυτής της ψυχοφθόρας κατάστασης που επαναλαμβάνεται ως εφιάλτης κάθε χρόνο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς και κοστίζει τόσο πολύ σε παιδιά γονείς και εκπαιδευτικούς που παλεύουμε για το αυτονόητο : να διαιωνίσουμε την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό μέσω της παιδείας.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή και το ενδιαφέρον που ελπίζουμε να δείξετε για την άμεση και βέλτιστη αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ΤΕΓ του Παρισιού.

Με εκτίμηση

Το Γραφείο της Ελληνικής Κοινότητας Παρισιού και Περιχώρων

Σύλλογος Γονέων ΤΕΓ Arago

Σύλλογος Γονέων ΤΕΓ Raymond Queneau>>.