«Πέρασε» η αλλαγή φύλου με 148 ψήφους, «όχι» από Καμμένο

Αθήνα.-Το «όχι» με επιστολική ψήφο του Πάνου Καμμένου στο άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου σημάδεψε την ψηφοφορία – θρίλερ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ακολούθησε την έντονη κόντρα που είχαν ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναγκαιότητα ιατρικής διάγνωσης για όσους επιθυμούν την αλλαγή της ταυτότητας φύλου.

Το συγκεκριμένο άρθρο, που αφορά στο δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών, υπερψήφισαν οι 148 από τους 285 βουλευτές που βρέθηκαν στην αίθουσα της Ολομέλειας. Ειδικότερα, «ναι» ψήφισαν οι 140 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι της ΚΟ του Ποταμιού, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Κώστας Ζουράρις των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ψήφισε «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, όχι στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου, όπως και η βουλευτής Α’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ Γεννιά Γεωργία.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ψήφισε «ναι» σε όλα, «όχι» στην τροπολογία, όπως είπε προαναγγείλει, ενώ την συγκεκριμένη τροπολογία καταψήφισε και ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

«Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, διαφοροποιώντας τη θέση του από τους υπόλοιπους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία ψήφισε η Αλέκα Παπαρήγα, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΚΚΕ.

Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Η αντιπαράθεση ήταν έντονη, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έφερε στη Βουλή άρον άρον το νομοσχέδιο, επιδιώκοντας την κυβερνητική συνοχή.

Στο επίκεντρο βρέθηκε το άρθρο 3 του ν/σ που δίνει το δικαίωμα για διόρθωση ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, για το οποίο εκφράζονταν αμφιβολίες αν θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των «151» ψήφων στην ονομαστική ψηφοφορία.

Εναντίον της συγκεκριμένης διάταξης ψήφισαν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων (πλην Ζουράρι), η Νέα Δημοκρατία, η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη επέλεξε να δηλώσει «παρών».

Προσβλητικό χαρακτήρισε το παράδειγμα που ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την θέληση ενός παιδιού να αλλάξει φύλο που του το είπαν εξωγήινοι στον Υμηττό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας παρέμβαση στη Βουλή.

«Αντί σήμερα να συζητάμε για μια μεγάλη και ουσιαστική τομή στα ανθρώπινα δικαιώματα, συζητάμε για την ηλικία των 15 ετών. Για τους διεμφυλικούς πολίτες 15 ετών, που υφίστανται τρομακτικό μπούλινγκ, θα έπρεπε να μας αφορά η δυνατότητά να αλλάξουν» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσετε αυτό το παράδειγμα. Δεν έχετε δικαίωμα να εξευτελίζετε και να υβρίζετε αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Απάντηση Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για ιατρική διάγνωση στη διαδικασία αλλαγής ταυτότητας φύλου.

«Χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα για να δείξω ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν να αλλάξουν φύλο χωρίς επίγνωση συνεπειών» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εκ νέου στους εσωτερικούς τριγμούς που προκαλεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες, υποστηρίζοντας πως ο Πάνος Καμμένος δεν τολμά να είναι σε αυτή την αίθουσα. «Αυτή είναι η υποκρισία του ετερόκλητου κυβερνητικού συνασπισμού» τόνισε.

«Ψηφίστε το δικό μας νομοσχέδιο. Έτσι θα διευκολύνετε και κάποιους βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην κρύβονται» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ταυτίζετε μια κατηγορία πολιτών με όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα»

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο πρόεδρος της ΝΔ με την απάντησή του, έδωσε την αίσθηση ότι ταυτίζει μια κατηγορία πολιτών με όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα και υποστήριξε πως η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό δεν είναι σαφής.

«Λέτε κ. Μητσοτάκη ότι είστε υπέρ δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό, αλλά ζητάτε γνωμάτευση, δηλαδή ετεροπροσδιορισμό, για ενηλίκους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Χρησιμοποίησα ένα παράδειγμα για να δείξω ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που ζητούν ν’ αλλάξουν φύλο χωρίς επίγνωση συνεπειών», απάντησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε πως αυτό που ζητάει το κόμμα του είναι να υπάρχει μια διάγνωση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

«Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τον υπ. Δικαιοσύνης. Εθελοτυφλείτε εάν νομίζετε ότι δεν είναι και ιατρικό ζήτημα», πρόσθεσε.

in.gr