Κρίσιμες ώρες για την τύχη της Καταλονίας- Οι Καταλανοί στους δρόμους

Ισπανία.– Οι Καταλανοί και ολόκληρη η Ισπανία έχουν μόνο ένα ερώτημα στο μυαλό τους σήμερα: Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο πρόεδρος της Καταλονίας, θα κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της επαρχίας, όπως έχει απειλήσει, ή θα κάνει πίσω;

Ο 54χρονος πρώην δημοσιογράφος, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από μικρή ηλικία, θα δώσει την απάντηση σε αυτό το ερώτημα σήμερα.

Αρχικά η πολυαναμενόμενη ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου, είχε προγραμματιστεί για τις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο εκτάκτως, και ενώ όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην αίθουσα του κοινοβουλίου στη Βαρκελόνη, ανακοινώθηκε ότι η ομιλία θα καθυστερήσει για μια ώρα, λόγω επαφών για διεθνή διαμεσολάβηση, όπως ανακοίνωσε η καταλανική κυβέρνηση.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί η πληροφορία ότι ο Πουτζντεμόντ καθυστερούσε να ανέβει στο βήμα γιατί είχε συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πληροφορία που όμως διαψεύστηκε άμεσα από την εκπρόσωπό του, Μίνα Αντρέεβα.

Σύμφωνα με πολλά ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όλη την ημέρα χθες έγραφε και ξαναέγραφε την ομιλία του μαζί με τους συμβούλους τους, οι οποίοι είναι αναμφισβήτητα διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει να προχωρήσουν στην κήρυξη της ανεξαρτησίας ή όχι.

Από τη άλλη, η Μαδρίτη κάλεσε τον Πουτζντεμόν «να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο».

«Θέλω να ζητήσω από τον κ. Πουτζντεμόν να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμο, να μην πάρει κανέναν δρόμο χωρίς επιστροφή, να μην κάνει καμιά μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας και να επανέλθει στη νομιμότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης, Ινίγο Μέντεθ ντε Βίγο, πριν από την ομιλία Πουτζντεμόν.

Ο επικεφαλής του Ισπανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου προειδοποίησε επίσης ότι περισσότερες εταιρίες θα φύγουν από την Καταλονία εάν γίνει μονομερής κήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η Μαδρίτη ίσως προσπαθήσει να αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της επαρχίας, ένα μέτρο που μέχρι στιγμής δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.

Εξάλλου ο Ραχόι διαθέτει και μια σειρά άλλων εργαλείων, αφού έθεσε υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης τα οικονομικά της επαρχίας τον Σεπτέμβριο. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Καταλονία, κάτι που θα του επιτρέψει να ενεργεί βάσει διαταγμάτων.

Παράλληλα η ισπανική δικαιοσύνη μπορεί να στραφεί εναντίον του Πουτζντεμόντ και τον σκληρό πυρήνα των αυτονομιστών που οργάνωσαν το δημοψήφισμα και σχεδιάζουν εδώ και μήνες την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ωστόσο κάθε δραστικό μέτρο κινδυνεύει να προκαλέσει εντάσεις στην Καταλονία, όπου οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους θα ήθελαν να έχει διεξαχθεί ένα σωστό και τυπικό δημοψήφισμα.

 

πηγή:huffingtonpost.gr