ΓΝΩΜΗ: Η Ηλεκτρονική Ιατρική Βιβλιοθήκη στον Ευαγγελισμό και η Ομογένεια

ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Αθηνών ΑΗΕΡΑ HJ1, Δρ Δημήτρη Χονδρό,  της συγκέντρωσης χρημάτων για την Ίδρυση πρωτύπου Ιατρικής Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο των Βαλκανίων, το “Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ο Ευαγγελισμός”, εκτός από την αυτονόητη σπουδαιότητα του έργου, για τον επιστημονικό κόσμο, έχει και μία γενικότερη σημασία για τον ελληνισμό.

Αποτελεί την ηχηρότερη απόδειξη του τι μπορεί να πράξει η Ομογένεια όταν είναι συντονισμένη και καλά μεθοδευμένη η δράση της υπέρ της γενέτειρας.

Σε πείσμα όλων εκείνων των νέο-πολιτικών καλοθελητών, που αγνοούντες την ιστορία της ομογένειας την αντιμετωπίζουν, πίσω από τα ωραία λόγια,  περίπου ως ένα «εθνικό βαρίδι», ή ως ένα τουριστικό θέρετρο, κλείνοντας τ ΄αυτιά τους στις εναγώνιες εκκλήσεις της για πράγματα που εντούτοις όφειλαν κατεξοχήν να αποτελούν μέριμνα και επαγρύπνηση διαρκή του μητροπολιτικού κέντρου, όπως είναι η ελληνόγλωσση εκπαίδευση των νεαρών ομογενών, η οργανωμένη αποδημία εξακολουθεί να προσφέρει και να προσφέρει ποικιλοτρόπως και ανιδιοτελώς στην γενέτειρα.

Ειδικότερα η ΑΗΕΡΑ, έχει μία μακρά παράδοση σε προσφορά προς την γενέτειρα. Προσφορά ποιότητας, πατριωτισμού και εκσυγχρονισμού. Το Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΗΕΡΑ και η Πτέρυγα ΑΗΕΡΑ στον Ευαγγελισμό, αποτελούν –κατά την γνώμη μας- την κορωνίδα. Όχι τόσο για το ύψος της δαπάνης που χρειάστηκε να καλύψει η οργάνωση όσο για την αναβαθμισμένη ποιότητα στον κρίσιμο τομέα της Δημόσιας Υγείας των Ελλήνων,  που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει το δίδυμο αυτό έργο της.

Τον ίδιο στόχο έρχεται να υπηρετήσει και η Ιατρική Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη. Να καλύψει κατά τον αρτιότερο τρόπο το κενό (το δραματικό, θα λέγαμε, κενό) που αφήνει η ουσιαστική έλλειψη Έρευνας και Ερευνητικών Κέντρων στην πατρίδα μας, τόσο στον Ιατρικό όσο και σε άλλους κλάδους των Επιστημών. Τουλάχιστον να εντρυφούμε στις έγκυρες πηγές των ερευνών, “να μαθαίνουμε και να μαθαίνουμε από τους σπουδαγμένους”, όπως λέει ο ποιητής.

Είναι ένα έργο που αξίζει να υποστηριχθεί. Η αναβάθμιση που θα συντελεστεί με την συνεχή ενημέρωση των Ελλήνων ιατρών και εργαζόμενων στα ιατρικά επαγγέλματα, από κορυφαίες και αξιόπιστες διεθνείς ακαδημαϊκές πηγές, θα καλυτερέψει το επίπεδο γνώσεων, θα καλυτερέψει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, θα βοηθήσει τους φοιτητές ιατρικής και θα διευκολύνει το έργο των ιατρών με αυτοδύναμη θετική επίπτωση στην υγεία του λαού.

Είναι θετικό ότι Ιδρύματα,  αλλά και ιδιώτες, όπως ο πρόεδρος του εκπαιδευτικού σωματείου «Προμηθέας» της Νέας Υόρκης, αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Τμήματα της ΑΗΕΡΑ, σε Ελλάδα, Καναδά και Αμερική,  όπως και Ευρώπης, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και ήδη συνδράμουν την προσπάθεια της ΑΗΕΡΑ Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση και η Ομογένεια πρέπει να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα. Η ΑΗΕΡΑ, τώρα που συγκέντρωσε το 1 εκ. δολάρια, που είχε αναλάβει, για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στην Νέα Υόρκη, πρέπει να αναλογισθεί εάν καλώς συνέπραξε σ΄ αυτό, που η αποκατάστασή του όφειλε να είναι έργο αμιγώς της Εκκλησίας της Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου…

Και μάλιστα, προκειμένου στη θέση του καταπλακωμένου από τους Δίδυμους Πύργους Ιερού ναού, τους γκρεμισμένους από φανατικούς Ισλαμιστές-τρομοκράτες, να αναγερθεί ναός που σε τίποτε απολύτως θα προσομοιάζει –πλην του ονόματος- σε εκείνον τον σεπτό ιστορικό, για την Ομογένεια της Νέας Υόρκης,  ναό που χάθηκε. Ένας σύγχρονος Ναός της “Βαβέλ”, που θα στεγάζει όχι μόνο την Ορθόδοξη Πίστη, αλλά και όλα τα γνωστά Δόγματα του κόσμου…

Ας στηρίξει, λοιπόν, τώρα, και την Ιατρική Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη, σε τρόπο ώστε το όλο εγχείρημα να εξελιχθεί απρόσκοπτα, σύντομα και να είναι όσο το δυνατόν τεχνολογικά αρτιότερο.