Κάρλες Πουτζδεμόντ: «Θα σεβαστώ την απόφαση των Καταλανών για ανεξαρτησία»

Καταλονία.– «Θα σεβαστώ την απόφαση των Καταλανών για ανεξαρτησία» δήλωσε ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, ενώ παράλληλα άνοιξε παράθυρο διαλόγου με τη Μαδρίτη. Πάντως άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της ισπανικής κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν την ημέρα του δημοψηφίσματος.

Xωρίς να προχωρήσει – όπως πολλοί ανέμεναν- σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, o καταλανός πρόεδρος τόνισε: «Με δημοκρατικό τρόπο ο λαός έδωσε εντολή για ανεξαρτησία. Όμως αναστέλλουμε την κήρυξη της μονομερούς ανεξαρτησίας για λίγες εβδομάδες, επειδή θέλουμε διάλογο με την Ισπανία».

Κάλεσε σε διάλογο την ισπανική κυβέρνηση, όπως είχαν προτείνει ως λύση ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Δήλωσε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν υπέρ του ναι και με βάση αυτήν την «εντολή» θα πορευτεί. «Δεν είμαστε εγκληματίες, ούτε τρελοί. Είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Θέλουμε να έχουμε καλύτερη επικοινωνία. Η σχέση μας δεν είναι υγιής εδώ και χρόνια και πλέον δεν είναι βιώσιμη» υπογράμμισε ο καταλανός πρόεδρος.

«Αυτό που θέλαμε ήταν ένα δημοψήφισμα ανάλογο με εκείνο που διεξήχθη στη Σκωτία για να έρθουν και οι δύο πλευρές σε διάλογο και να εξεταστούν και οι δύο απόψεις. Όμως συνεχώς προσκρούαμε στην άρνηση» δήλωσε στην ομιλία του ο Πουτζδεμόντ ο οποίος καθυστέρησε πάνω από μια ώρα να ξεκινήσει την εκφώνηση του λόγου του.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τον ήθελαν να συνομιλεί με αξιωματούχους της ΕΕ και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε αναφερθεί στην ανάγκη νέων ενταξιακών διαπραγματεύσεων για να θεωρείται μέλος της ΕΕ μια ανεξάρτητη Καταλονία.

Στέλνοντας μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας, ο Πουτζδεμόντ θύμισε την περίοδο μετά τον θάνατο του Φράνκο, τότε που «η Καταλονία συνέβαλε στην ενίσχυση της δημοκρατίας της Ισπανίας».

«Θεωρούσαμε ότι το ισπανικό σύνταγμα που θεσπίστηκε το 1978 θα αποτελούσε υγιή πλατφόρμα για τη δημοκρατία. Αργότερα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι η ισπανική κυβέρνηση ήθελε να μείνει σε αυτό, ενώ εμείς το βλέπαμε ως μεταβατικό στάδιο», τόνισε θυμίζοντας το 2005, τότε που 85% του καταλανικού κοινοβουλίου ενέκρινε την ισχύ νέου καθεστώτος για την Καταλονία.

«Δεν απειλώ κανέναν. Χρειάζεται να αποκλιμακωθεί η ένταση και όχι να τροφοδοτείται ο θυμός. Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ σε όλα με την Ισπανία, όμως ο μόνος δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η δημοκρατία και ο διάλογος. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον διάλογο» τόνισε ο καταλανός πρόεδρος.