Τίλερσον: Βαθιά ανησυχητική η σύλληψη Αμερικανών διπλωματών στην Τουρκία

«Βαθιά ανησυχητική» χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλεροσν τη σύλληψη και την προφυλάκιση δύο μελών του προσωπικού των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία.

Σε τηλεφωνική ομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Τίλερσον προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις οι οποίες να στοιχειοθετούν τις κατηγορίες που βαραίνουν τους δύο εργαζόμενους που έχουν τεθεί υπό κράτηση, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν τω μεταξύ οι συλλήψεις ώθησαν την Ουάσιγκτον να σταματήσει να εκδίδει βίζες για τους πολίτες της Τουρκίας, μια κίνηση που η Άγκυρα ανταπέδωσε.

Χθες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι η διπλωματική κρίση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία έχει πλέον πάρει τεράστιες διαστάσεις ενώ εκτίμησε ότι σύντομα η κρίση θα κοπάσει.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι για την τουρκική κυβέρνηση η ασφάλεια των διπλωματών και των υπαλλήλων της αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα και υποστήριξε ότι οι προσαγωγές εργαζομένων της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής έγιναν στο πλαίσιο ερευνών ρουτίνας.

Πηγή: skai.gr