ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ: Η αλά Αλέξη “kolotumba του Πουτζδεμόν”

 Αυτό κι αν είναι ελληνική επιτυχία!  Ο Αλέξης Τσίπρας καθιέρωσε διεθνώς τη λέξη “κωλοτούμπα”!  Με αφορμή το γεγονός ότι στην Ισπανία προβλέπουν ότι θα γίνει… στροφή 180 μοιρών και τελικά η απόσχιση της Καταλονίας δεν θα συμβεί, μιάς και ο Πουτζδεμόν δήλωσε ότι θα ακολουθήσει τη βούληση των Καταλανών, χωρίς όμως να κηρύσσει μονομερή ανεξαρτησία. Όπως επισήμανε, αναστέλλει για μερικές εβδομάδες την κήρυξή της, κάτι που φαίνεται να συνέβη λόγω συνομιλίας του με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Για την απόφαση αυτή χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα El Pais η λέξη «kolotumba». Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται «είναι ένας πολιτικός όρος, που σημαίνει στροφή 180 μοιρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, έκανε αυτή τη λέξη διάσημη, αφού οδήγησε τη χώρα του σε δημοψήφισμα, με το ερώτημα εάν θα κάνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ. Παρότι η πλειονότητα ψήφισε “όχι”, ο ίδιος κατέληξε να κάνει το αντίθετο». (enikos.gr)

Panhellenicpost.com: Σύμφωνα με την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια, η κυβίστηση (κοινώς αποκαλούμενη και κωλοτούμπα) είναι άσκηση γυμναστικής  αλλά και είδος ακροβατικού. Κατά την κωλοτούμπα ο δρων στηρίζεται αρχικά με το κεφάλι και τα χέρια στο έδαφος σε πρόσθια θέση και στη συνέχεια δίνει ώθηση ώστε το κάτω μέρος του σώματος να περάσει πάνω από το κεφάλι -το οποίο πάντα βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος- και να καταλήξει στο έδαφος σε ύπτια θέση.

Ωστόσο, σύμφωνα με  την el.wiktionary.org η κωλοτούμπα (θηλυκό) είναι: τούμπα η οποία πραγματοποιείται με το κεφάλι προς τα κάτω και τα πόδια προς τα πάνω συνώνυμα:  κυβίστηση, τούμπα. Και σημαίνει:  (μεταφορικά) υπαναχώρηση από τις αρχικές απόψεις ή θέσεις, πλήρης μεταστροφή σε σχέση με όσα πριν υποστήριζε κάποιος.