Η συνέντευξη Τραμπ-Τσίπρα

21:20Επίλογο ο Τραμπ και… τέλος www.newsit.gr

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο πρωθυπουργό. Ήταν μεγάλη μας τιμή να σας έχουμε εδώ και προσδοκούμε να έχουμε στενή φιλία και να συνεχίσουμε την συνεργασία”, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνοντας τις κοινές δηλώσεις.

21:19Τσίπρας για Σούδα www.newsit.gr

Ερώτηση: “Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνησή σας για να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις, ειδικά για την Σούδα;”

Απάντηση: “Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση προχωρήσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών σε νέο δόγμα πολιτικής με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας. Εμβαθύναμε την συνεργασία μας με Ισραήλ και Αίγυπτο. Η Ελλάδα και η Κύπρος με Ισραήλ και Αίγυπτο. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή. Η Ελλάδα διαδραματίζει το ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ. Αλλά μπορεί και να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι απλά ένα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.

Για την Σούδα είναι γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία. Γίνεται σημαντική δουλειά εκεί”.

21:16Στο επίκεντρο η Σούδα www.newsit.gr

Ερώτηση στον Τραμπ: “Χαιρετήσατε την συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και μέσω της βάσης στη Σούδα. Πώς βλέπετε τον ρόλο της Ελλάδας;”

Απάντηση: “Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το τεράστιο οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα, Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ως έθνος. Ξέρω ότι έχουν σχέδια και θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Ήταν πάντα αξιόπιστοι.

21:14Νέο μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία! www.newsit.gr

Ερώτηση: “Θεωρείτε ακόμη την Τουρκία ως μία Δημοκρατία;”

Απάντηση: Πρέπει να σας πω ότι παρά τις σνηχυσίες μας για την Τουρκία που εδράζονται στην καθημερινή παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική και το ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε ότι η ευρωποαίκή προοπτική της Τουρκίας μπορεί να είναι μοχλός πίεσης για τον εκδημοκρατισμό στο εσωτερικό της χώρας. Βεβαίως και είμαστε υπέρ της παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε σαφές στην ηγεσία της ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη έχει και κάποιες υποχρεώσεις. Μία από τις απαραίτητες είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να σέβεται την Ελλάδα

21:11Ξανά οι αμερικανοί δημοσιογράφοι ρωτούν για το Obamacare www.newsit.gr
21:10Τραμπ υπέρ Ελλάδας www.newsit.gr

Τραμπ: “Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Είχαν προβλήματα, τα άφησαν πίσω τους. Πήραν δύσκολες αποφάσεις. Με την προοπτική ανανέωσης των αεροσκαφών, προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα. Έχουμε εδώ εξαιρετικούς Έλληνες που φέρουν αυτή την κληρονομιά. Έχουν απίστευτες δυνατότητες ελπίζουμε να τις αξιοποιήσουν”.

21:09Ερώτηση για τις επενδύσεις www.newsit.gr

Ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα: “Πώς σχεδιάζετε να προσελκύσετε επενδύσεις; Πώς προσελκύετε αμερικανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα;”

Απάνηση: “Είναι ένα θέμα να κάνεις νομοθετικές παρεμβάσεις για τις επενδύσεις κι ένα άλλο θέμα να γίνουν πραγματικότητα οι νόμοι. Θελήσαμε να συγκρουστούμε με τις παθογένειες. Περάσαμε έναν αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό νομοθετικό περιβάλλον. Απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων. Έχω συγκροτήσει μια task force για να προχωρήσουν οι επενδύσεις. Με ρώτησε ο αμερικανός πρόεδρος τι γίνεται με το Ελληνικό. Πριν χρόνια είχε ενδιαφερθεί κι ο ίδιος ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωράει για να γίνει πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα έγινε από τελευταία, πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων. Οι επενδύσεις μπορούν να μας βγάλουν οριστικά από την κρίση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένας ελκυστικός προορισμός αλλά κι ένας επενδυτικός προορισμός”.

Updated: 21:05Χαμός με την πρώτη ερώτηση στον Τσίπρα www.newsit.gr

Ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα: Τον Μάρτιο του ’16 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του Τραμπ μακάρι να μη συμβεί αυτό το κακό. Τώρα μετά την συνάντηση τι λέτε;”

Ο Ντόναλντ Τραμπ διακόπτει και λέει: “Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν την συνάντηση”!

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: “Η προσέγγισή του στα πράγματα ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι εξαιρετική δύναμη. Σας διαβεβαιώνω πως η συνάντηση ήταν γόνιμη και δεν αισθάνθηκα στιγμή να απειλούμαι”.

21:01Επιθέσεις Τραμπ στους Δημοκρατικούς για τα… εσωτερικά των ΗΠΑ www.newsit.gr
21:00Αρχή με Τραμπ και… Obamacare www.newsit.gr

Ερώτηση: “Το Obamacare είπατε πως είναι νεκρό. Η ιδέας σας δεν ξεκίνησε τελικά. Σας κριτικάρουν. Ποιο είναι το σχέδιο;”

Απάντηση: “Αν δούμε τα νούμερα, από τότε που το Obamacare τέθηκε σε εφαρμογή, έβγαλαν εκατομμύρια. Αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που πληρώνονται από εμάς είπα ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στις τσέπες των ασφαλιστικών εταιρειών. Για μένα είναι νεκρό”.

20:58Ξεκινούν οι ερωτήσεις www.newsit.gr
20:58Μήνυμα Τσίπρα για την Τουρκία! www.newsit.gr

“Προσβλέπουμε σε επενδύσεις από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση. Το γεγονός πως οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 θα παίξει κομβικό ρόλο. Προσβλέπουμε στην δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προς όφελος του κυπριακού λαού χωρίς εγγυητές και τουρκικά στρατεύματα. Η επικίνδυνη αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει τις σχέσεις δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων σε μια ευαίσθητη περιοχή. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο αλλά θα προστατεύει τα δικαιώματά της.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ για τις εξαιρετικές συνομιλίες που θα βοηθήσουν στην συνέχεια. Ευχαριστώ θερμά”.

20:56Τρεις στόχοι www.newsit.gr

“Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει 3 βασικούς στόχους με δημασία σε δφιεθνές επίπεδο:

Πρώτον εξέρχεται δυναμικά από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυξάνει τις εξαγωγές της. Αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση.

Δεύτερον, η Ελλάδα καθίσταται ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης.

Τρίτον, η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, καθίσταται σημαντικός κόμβος σταθερότητας. Την ολοκλήρωση του αγωγού ATP και Eastymed”.\

πηγη: newsit.gr