Πηγές θεσμών: «Καμία ενημέρωση για τα F-16 – Θα συζητήσουμε για τις λεπτομέρειες»

Η συμφωνία για αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F- 16 ύψους 2,4 δισ που έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον φαίνεται να βρήκε τους εκπροσώπους των θεσμών μάλλον ανενημέρωτους!

Πηγή με γνώση του θέματος είπε στον ΣΚΑΙ ότι «οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν όταν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά την συμφωνία». Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τους όρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας ξεκαθαρίζει η ίδια πηγή.

“Αναμένουμε ότι όλες οι πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών θα είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας και θα τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής” δήλωσε επίσης εκπρόσωπος της Ε. Επιτροπής και πρόσθετε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα προβούν στις απαραίτητες εκτιμήσεις συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των αμυντικών δαπανών, για να επαληθεύσουν εάν οι δεσμεύσεις τηρούνται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η αποπληρωμή τους θα γίνει σταδιακά στα επόμενα 10 χρόνια ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο το κόστος των 2,4 δισ δεν αφορά μόνο την αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κοστίσει 1,1 δισ. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Όμως οι λεπτομέρειες θα πρέπει να παρουσιαστούν στους εκπρόσωπους των θεσμών καθώς στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών συμπεριλαμβανόμενου και του αμυντικού τομέα και οι δανειστές στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.

Πηγή: skai.gr