Σε αφαίρεση του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας προχωρά η Ισπανία

Μαδρίτη.- Στην αναστολή του αυτοδιοίκητου της Καταλονίας προχωρά η Ισπανία, μετά την ασαφή απάντηση που έδωσε ο καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουιζεδμόντ στο αίτημα της Μαδρίτης για ξεκάθαρη αποκήρυξη κάθε σχεδίου ανεξαρτησίας.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος. Αυτό επιτρέπει στη Μαδρίτη να αναλάβει την απευθείας διακυβέρνηση οποιασδήποτε από τις δεκαεπτά αυτόνομες περιοχές, ακόμα και με τη βία, καθαιρώντας την τοπική κυβέρνηση και διαλύοντας το τοπικό κοινοβούλιο.

Η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 εγείρει σοβαρές ανησυχίες για βίαιες αντιδράσεις στην Καταλονία. Ο ίδιος ο κ. Πουιζδεμόν έχει προειδοποιήσει ότι αναστολή της αυτονομίας θα οδηγήσει σε «επίσημη» διακήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο καταλανός ηγέτης δεν έχει δώσει κανένα σινιάλο έως τώρα ότι προτίθεται να προβεί σε κάποια υποχώρηση μέσα στις επόμενες δύο ημέρες ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. Η τυπική διαδικασία προβλέπει ότι το υπουργικό συμβούλιο θα καθορίσει τα μέτρα που θα πρέπει να επιβληθούν στην Καταλονία και θα τα καταθέσει στη Γερουσία, το άνω σώμα της Βουλής.

Στην ανακοίνωσή της η Μαδρίτη τονίζει ότι στόχος της είναι η προστασία των γενικών συμφερόντων όλων των Ισπανών, συμπεριλαμβανομένων των Καταλανών, και η επαναφορά της συνταγματικής τάξης. Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα ενεργοποιηθεί το Άρθρο 155 στα 39 έτη της μετά-Φράνκο ιστορίας της ιβηρικής χώρας.

Η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης έρχεται ως απάντηση στην επιστολή που έστειλε νωρίτερα ο κ. Πουιζδεμόν, λίγη ώρα πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, όπου απέφευγε να αρνηθεί κάθε ενδεχόμενο απόσχισης από την ιβηρική χώρα.

Ο καταλανός πρόεδρος σημειώνει μεν ότι η ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία παραμένει «παγωμένη», όμως παράλληλα προειδοποιεί ότι τυχόν αφαίρεση του αυτοδιοίκητου μπορεί να οδηγήσει σε «επίσημη» κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βαρκελώνη.

Στην επιστολή ο κ. Πουιζδεμόν κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση ότι έχει αγνοήσει το αίτημά του για διαπραγματεύσεις όσον αφορά την ανεξαρτησία της Καταλονίας, και κλιμακώνει την καταπίεση της πλουσιότερης περιοχής της Ισπανίας.

Πηγή:skai.gr