Αργεντινή: Αναγνωρίστηκε το πτώμα νεαρού ακτιβιστή που είχε εξαφανιστεί

Αργεντινή.- Ο Σέρχιο Μαλδονάδο, αδελφός ενός νεαρού ακτιβιστή που είχε εξαφανιστεί στην Αργεντινή πριν από σχεδόν τρεις μήνες, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το πτώμα που βρέθηκε σε ένα ποτάμι είναι αυτό του Σαντιάγο Μαλδονάδο, όπως δήλωσε έξω από το νεκροτομείο σε δημοσιογράφους.

Οι αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι βρέθηκε ένα πτώμα στον ποταμό Τσουβούτ, στην Παταγονία, όπου είχαν δει για τελευταία φορά τον Σαντιάγο Μαλδονάδο σε μια διαδήλωση αυτοχθόνων, την 1η Αυγούστου.

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας και των εξετάσεων DNA που έγιναν δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά ο αδελφός του είπε πως πλέον δεν αμφισβητεί πως πρόκειται για αυτόν. «Είδαμε το πτώμα. Αναγνωρίσαμε τα τατουάζ που είχε ο Σαντιάγο και είμαστε πλέον σίγουροι πως πρόκειται για τον Σαντιάγο», δήλωσε.

Στελέχη της αντιπολίτευσης και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως αστυνομικοί είχαν συλλάβει τον 28χρονο Μαλδονάδο έπειτα από επεισόδια με αυτόχθονες, μέλη της φυλής των Μαπούτσε.

Κατά τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση του προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση. Κατά τις αρχές, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο Μαλδονάδο είχε τεθεί υπό κράτηση.

Η υπόθεση Μαλδονάδο έριξε μια βαριά σκιά στην εκστρατεία ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Κογκρέσου αύριο Κυριακή, σε μια χώρα όπου οι καταγγελίες περί αστυνομικής βαρβαρότητας ανακινούν τις μνήμες της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας (1976-1983), επί των ημερών της οποίας οι «εξαφανισμένοι» ξεπέρασαν τους 30.000.

Η στρατιωτική χούντα είχε συλλάβει, βασανίσει ή σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μυστικές φυλακές την περίοδο εκείνη.

Η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, η οποία διεκδικεί μια έδρα στη Γερουσία, επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση.

Η εξαφάνιση του Μαλδονάδο πυροδότησε εξάλλου διαδηλώσεις και εκστρατείες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, με χιλιάδες πολίτες να απαιτούν να μάθουν τι συνέβη στον νεαρό ακτιβιστή.

ΑΠΕ/Reuters, in.gr