Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν βίζα» σε τουρκικό κυβερνητικό κλιμάκιο

ΗΠΑ.– Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέδωσαν ταξιδιωτικές βίζες για αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης που ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, το τουρκικό κλιμάκιο θα ταξίδευε στις ΗΠΑ προκειμένου να λάβει μέρος στη διαπραγμάτευση για την επίλυση της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις που έχει οδηγήσει σε «παγώματα» στην έκδοση βίζα.

Η αμερικανική πρεσβεία και τα προξενεία στην Τουρκία ανέστειλαν την έκδοση σχεδόν όλων των τύπων θεωρήσεων για τούρκικά διαβατήρια στις 8 Οκτωβρίου, στον απόηχο της σύλληψης ενός τούρκου εργαζόμενου στο γενικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης για φερόμενες σχέσεις με πραξικοπηματίες.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει παντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες σε βάρος του υπαλλήλου, ο οποίος εκ της θέσεώς του ήταν υποχρεωμένος να επικοινωνεί με μέλη των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Άγκυρα προέβη άμεσα σε αντίποινα, αναστέλλοντας την έκδοση βίζα για αμερικανικά διαβατήρια στην πρεσβεία της στην Ουάσιγκτον.

Εάν οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές όντως έχουν αρνηθεί την έκδοση βίζας για τουρκικό κυβερνητικό κλιμάκιο, το επεισόδιο θα συνιστά κλιμάκωση της κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.