Παρ’ ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας τα έδωσαν για τους σεισμοπαθείς της Λέσβου, στις εκκλησιές πήγαν τα λεφτά!

Panhellenic Post: Δεν είναι η πρώτη φορά που ομογενείς (της Αυστραλίας εν προκειμένω) συγκεντρώνουν και αποστέλλουν στην Ελλάδα χρήματα για να συνδράμουν σε έναν ορισμένο σκοπό και, τελικά, τα χρήματα καταλήγουν αλλού! Το ίδιο συνέβη με τις φωτιές στην Ηλεία, όπου οι 300.000 δολάρια που είχαν στείλει οι Ελληνο-αυστραλοί για τους πυρόπληκτους, πήγαν στην κατασκευή νέου …δημαρχείου στη Ζαχάρω! Το αντελήφθησαν οι ομογενείς, έστειλαν στην Ελλάδα αντιπροσωπεία, σταμάτησε το έργο, ζήτησαν πίσω τα χρήματα -τουλάχιστον όσα δεν είχαν ήδη διατεθεί- και με αυτά χρηματοδότησαν την κατασκευή ενός αθλητικού χώρου στην ίδια περιοχή.

Το ίδιο, δυστυχώς, συμβαίνει και πάλι.  Οι διοργανωτές εράνου (δηλαδή η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας) έστειλαν στην Λέσβο 150.000 δολάρια για τις ανάγκες  των σεισμόπληκτων της Βρίσας. Σύμφωνα με τον “neo kosmo”,  τα χρήματα που δώρισαν, δεν πήγαν για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Βρίσας, αλλά σε ιερούς ναούς όλης της Λέσβου. Τώρα οι Ελληνοαυστραλοί,  εξετάζουν την πιθανότητα να ζητήσουν πίσω τα χρήματα που δώρισαν, αφού δεν πήγαν για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Βρίσας…

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗ:  Σε ιερούς ναούς όλης της Λέσβου και όχι στη Βρίσα κατέληξε το ποσό των 150.000 δολαρίων που είχαν συγκεντρώσει οι ομογενείς από την Αυστραλία για τις ανάγκες των κατοίκων του κατεστραμμένου χωριού από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα ο «Νέος Κόσμος» στην πρώτη του σελίδα, τα χρήματα αυτά δόθηκαν από τους ομογενείς για τους σεισμοπαθείς.

Αρχικά, πάντως, η Μητρόπολη Μυτιλήνης απέκρυψε τη δωρεά και μόλις προχθές (και μετά από τα δημοσιεύματά μας) έκανε γνωστό ότι αντί για τους σεισμοπαθείς τα χρήματα θα πάνε στις εκκλησίες!

Δεδομένου ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τα χρήματα που συγκεντρώνουν οι Έλληνες της Αυστραλίας σε εράνους υπέρ της Ελλάδας δεν διατίθενται για τον σκοπό για τον οποίο δίνονται, το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει την ομογένεια.

Οι συμπάροικοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και το κάνουν με κάθε ευκαιρία. Θέλουν, όμως, τα χρήματα που δίνουν, συχνά από το υστέρημά τους, να πιάνουν τόπο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρά τη σαφέστατη θέληση των δωρητών της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας που οργάνωσε και διενήργησε τον έρανο για να παραδώσει στη συνέχεια το παραπάνω ποσό στη Μητρόπολη Μυτιλήνης, η τελευταία προέταξε τις δικές της ανάγκες έναντι του χωριού, μοιράζοντας το ποσό σε 23 εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής.

«Τα χρήματα αυτά έχουν διατεθεί ήδη σε πάνω από 20 ναούς που είχαν πληγεί από τον σεισμό» δήλωσαν από το γραφείο του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Μυτιλήνης, λύνοντας τη σιωπή τους αλλά και χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες για τους ναούς και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτούς.

Γεγονός ικανό να εγείρει αντιδράσεις, αφού, εκτός των άλλων, στη Βρίσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές δύο ναοί-μνημεία, με τον μικρότερο από αυτούς στο κέντρο του οικισμού να έχει υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή.

Σοβαρότατες ζημιές, θυμίζουμε, έχει υποστεί και η κεντρική εκκλησία του χωριού, με το ιερό να κινδυνεύει με κατάρρευση.

ΜΕΛΕΤΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΣ

Οι ζημιές υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ θα χρειαστούν εξειδικευμένες μελέτες εξίσου υψηλού κόστους, εγκεκριμένες φυσικά από το υπουργείο Πολιτισμού που έχει και τον κύριο λόγο σε αυτές.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι κάτοικοι του χωριού υπέβαλαν αίτημα προς την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης να φροντίσει για την τοποθέτηση ενός σκέπαστρου στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας στα Βατερά, που φιλοξενεί τις θρησκευτικές τους εκδηλώσεις, έτσι ώστε να μεγαλώσει ο στεγασμένος χώρος ενόψει του χειμώνα, αλλά τους αρνήθηκαν εξαιτίας του κόστους των 6.000 ευρώ που είχαν προϋπολογίσει!

Οι ίδιοι που είχαν αναφερθεί στο θέμα του εράνου από τις 26 Σεπτεμβρίου με συνεχείς επιστολές και οχλήσεις προς τη Μητρόπολη Λέσβου, χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση, ήδη έχουν απευθυνθεί με επιστολή τους και προς την Ιερά Σύνοδο, ζητώντας εξηγήσεις για τη στάση του τοπικού ιεράρχη, μητροπολίτη Ιακώβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Λέσβο, οι διοργανωτές του εράνου (δηλαδή η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας) εξετάζουν την πιθανότητα να ζητήσουν πίσω τα χρήματα που δώρισαν, αφού δεν πήγαν για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Βρίσας.

Νομίζουμε ότι η Αρχιεπισκοπή επιβάλλεται να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος αυτού. Και να ζητήσει από τη Μητρόπολη Λέσβου τα χρήματα να διατεθούν για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν.