Εντείνονται οι φόβοι για μονομερή απόσχιση της Καταλονίας

Μαδρίτη.- Εντείνονται οι φόβοι ότι η Καταλονία κινείται προς μονομερή απόσχιση από την Ισπανία, ως απάντηση στην απόφαση της Μαδρίτης να αναστείλει εν μέρει το αυτοδιοίκητο της περιοχής.

Σε ανάρτησή του στο Instagram ο πρόεδρος της περιοχής Κάρλες Πουιζδεμόν έγραψε: «Δεν θα χάσουμε χρόνο με αυτούς που έχουν ήδη αποφασίσει να καταστρέψουν την αυτοδιοίκηση της Καταλονίας, Εμπρός!». Προσέθεσε στην ανάρτηση τη λέξη-κλειδί «ΚαταλανικήΔημοκρατία».

Ο κ. Πουιζδεμόν είναι προγραμματισμένο να μιλήσει αύριο Πέμπτη ενώπιον της τοπικής Βουλής. Νωρίτερα ακύρωσε σχέδια για εμφάνισή του την Παρασκευή στην ισπανική Γερουσία, η οποία αναμένεται να επικυρώσει την απευθείας διακυβέρνηση της Καταλονίας από την Μαδρίτη και την καθαίρεση της κυβέρνησής του.

Η ανάρτηση του κ. Πουιζδεμόν έγινε στο πλαίσιο σύσκεψης με στενούς συνεργάτες του στην έδρα της τοπικής διοίκησης στην Βαρκελώνη. Σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης, το κόμμα του, το Junts per Si, φέρεται να έχει ζητήσει την κήρυξη ανεξαρτησίας, αγνοώντας πλήρως τις αποφάσεις της κεντρικής ισπανικής κυβέρνησης.

Ο καταλανός αντιπρόεδρος Οριόλ Γιουνκέρας δήλωσε εν τω μεταξύ στο Associated Press ότι η απόφαση της Μαδρίτης να αναστείλει εν μέρει το αυτοδιοίκητο της περιοχής δεν αφήνει καμία εναλλακτική λύση στη Βαρκελώνη πέραν του να κηρύξει την ίδρυση μίας νέας δημοκρατίας.

Ο κ. Γιουνκέρας διευκρίνισε πάντως ότι μιλά εκ μέρους της παράταξής του, κι όχι εξ ονόματος του συνόλου της καταλανικής διοίκησης.

Την απόσχιση στηρίζει και το αριστερό κόμμα CUP, που στηρίζει την διοίκηση Πουιζδεμόν στην τοπική Βουλή.

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ώστε να διασφαλίσει την τήρηση της συνταγματικής τάξης.

«Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Κάρλες Πουιζδεμόν επέλεξε τη χείριστη των επιλογών, εφεξής αυτός είναι υπεύθυνος», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του καταλανικού τμήματος του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά στην Ισπανία.

Εναλλακτική λύση για τον κ. Πουιζδεμόν θα είναι να κηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σε έναν πολιτικό ελιγμό για να προλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της περιοχής από τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε νωρίτερα ότι τυχόν κήρυξη πρόωρων εκλογών από την τοπική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστρέψει την μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος ήταν η «μοναδική» δυνατή λύση σχετικά με την Καταλονία, μετά την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της 1ης Οκτωβρίου και της άρνησης του κ. Πουιζδεμόν να αποκηρύξει κάθε πρόθεση απόσχισης.

Ο κ. Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλονία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και ότι στόχος είναι η διενέργεια τοπικών εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Ξεκαθάρισε όμως ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν προτού αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη.

skai.gr