Πρόσκληση στον Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα

Πρόσκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα απευθύνει η ελληνική πλευρά, όπως ανακοίνωσε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι αν γίνει αποδεκτή η εν λόγω πρόσκληση, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2018.

Σε δηλώσεις από κοινού με τον τούρκο ομόλογό του, ο Νίκος Κοτζιάς είπε: «Και επίσης θα σας το πω από τώρα, αν και δεν είναι ίσως κομψό: θα απευθύνουμε σήμερα και επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο Erdoğan, που είναι καλοδεχούμενος. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τον περιμένει με μεγάλη χαρά και φιλία».

Ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε θερμά τον «φίλο» τούρκο υπουργό εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την πρόσκληση που δέχτηκε να παρευρεθεί στην Άγκυρα, μια πόλη που «συνεχώς ομορφαίνει» και δήλωσε χαρούμενος για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, τον «σπουδαίο ηγέτη της γείτονος χώρας».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι επιδιώκει και επιθυμεί να είναι οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα «όσο το δυνατόν πιο φιλικές, στενές και ανθρώπινες», ενώ τόνισε πως «οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας, και από το να παρεμποδίζουμε τρίτους να ανακατεύονται σε αυτή τη σχέση».

Επίσης, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί με τη μεγαλύτερη ειλικρίνεια, πεποίθηση και συνέπεια προς την ένωση ΕΕ-Τουρκίας και ταυτόχρονα, τάχθηκε κατά της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά και σε τάσσεται κατά κάθε είδους πραξικόπημα.

Ακόμη, ο έλληνας υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι μέρος της ατζέντας με τον κ. Τσαβούσογλου ήταν το θέμα της μετανάστευσης και επισήμανε ότι «γενικά με τον Μεβλούτ αναπτύσσουμε μια θετική ατζέντα». Επίσης, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη διαβίωση της μουσουλμανικής μειονότητας και της εκπαίδευσής της και της ελληνικής παρουσίας από την Ίμβρο μέχρι την Κωνσταντινούπολη, «για να λυθούν και ορισμένα προβλήματα νομικού ή γραφειοκρατικού χαρακτήρα που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια».

Νωρίτερα, το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία τον περσινό Ιούλιο, επανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνάντηση που είχε με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Κοτζιάς πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, στο πλαίσιο της οποίας είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση οι δύο ΥΠΕΞ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκδόσει τα μέλη του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί υποκινητή του πραξικοπήματος.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε λέγοντας ότι «οι αποφάσεις για το άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική δικαιοσύνη και πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμα και όταν δεν είναι ευχάριστες».

Υπενθυμίζεται ότι, ο ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει τελεσίδικα την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που με ελικόπτερο κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα. Η απόφαση βασίστηκε στο σκεπτικό ότι τυχόν έκδοσή τους στην Τουρκία θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους, θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και ταπεινωτικούς εξευτελισμούς.

Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους παριστάμενους εκπροσώπους των ΜΜΕ το γεγονός ότι στη συνάντηση δεν υπήρχε πουθενά η ελληνική σημαία, κατά παράβαση του διπλωματικού πρωτοκόλλου.

 

πηγή:in.gr