ΗΠΑ: Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα

HΠA.- Τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαμάχη με τη Βόρεια Κορέα ανέπτυξε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, το πρωί της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα.

Ο κ. Μάτις τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει να εμπλακεί σε πόλεμο με την Πιονγκγιάνγκ, αλλά να πείσει τον Βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν ηγέτη να εγκαταλείψει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.

«Οι βορειοκορεατικές προκλήσεις συνεχίζουν να απειλούν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια παρά την ομόφωνη καταδίκη (τους) από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Μάτις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και συμπλήρωσε: «Όπως έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Εξωτερικών Τίλερσον, στόχος μας δεν είναι ο πόλεμος, αλλά μια πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Ο Μάτις επισκέπτεται τη Νότια Κορέα από σήμερα για τις ετήσιες διμερείς συνομιλίες για αμυντικά θέματα, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης με τη Βόρεια Κορέα, λίγες ημέρες πριν από την περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Ασία, τον Νοέμβριο.

Οι πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Μόλις τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να απέχει μόνο μερικούς μήνες από την απόκτηση της δυνατότητας να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα, σενάριο που ο Τραμπ έχει ορκιστεί να αποτρέψει.

Όπως αναφέρουν ειδικοί και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας θεωρεί απαραίτητα τα πυρηνικά όπλα για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες επικεντρώνονται στην επιβολή κυρώσεων, με σκοπό να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να καταστρέψει το οπλοστάσιό της.

in.gr