Παρουσίαση του βιβλίου «MIGRATION-Stories from Banyule» με τη Μαρία Βαμβακινού

Μελβούρνη.– Ένα βιβλίο που φωτίζει τις ανθρώπινες πτυχές της μεταναστευτικής και προσφυγικής εμπειρίας, παρουσιάζεται σε επικείμενη εκδήλωση του Ιταλικού Μουσείου Μελβούρνης, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολυπολιτισμικών Τεχνών Βικτώριας.

Εκτός από την ανάγνωση σχετικών αποσπασμάτων, κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα πραγματοποιηθεί προβολή δύο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση σε πάνελ , με θέμα τα διδάγματα που μας προσφέρουν οι εμπειρίες των παλαιότερων γενιών για την κοινωνική ενσωμάτωση νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων.

Τη συζήτηση πρόκειται να διευθύνει η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής Κάλγουελ, Μαρία Βαμβακινού.

Η έκδοση “MIGRATION-Stories from Banyule”, σε επιμέλεια της Lella Cariddi, αναδεικνύει τις προσωπικές μαρτυρίες και ιστορίες 14 μεταναστών και προσφύγων που κατέφθασαν με πλοίο από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Αγγλία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.

Σημείο άφιξής τους το λιμάνι της Μελβούρνης και τόπος τελικής εγκατάστασης η περιοχή Banyule της Βικτώριας.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται και οι οικογενειακές αφηγήσεις του συμπαροίκου καταξιωμένου μουσικού της τζαζ, Νίκου Πολίτη, και της ποιήτριας Δωροθέας Πουλοπούλου, ο πατέρας της οποίας πραγματοποίησε το μακρινό ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στην Αυστραλία στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Οι συγκλονιστικές ιστορίες που καταγράφονται στο βιβλίο κατά τη χρονική περίοδο 1815-1961, ευελπιστούν να προκαλέσουν τον προβληματισμό του κοινού σχετικά με το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της ξενιτιάς και του στιγματισμού των μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το βιβλίο εκδίδεται στο πλαίσιο του προγράμματος “What Happened at the Pier”, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολυπολιτισμικών Τεχνών Βικτώριας.

Η παρουσίαση του “MIGRATION-Stories from Banyule” θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Οκτωβρίου μεταξύ 6.30 – 8.00μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Ιταλικού Μουσείου Co.As.It., 199 Faraday street, Carlton. Αντίτυπα του βιβλίου θα διατίθενται προς πώληση έναντι $25.

Εάν επιθυμείτε να παραβρεθείτε στην εκδήλωση, μπορείτε να επιβεβαιώσετε την παρουσία σας αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση paolo@coasit.com.au