Τσίπρας: Πήγα ΗΠΑ, πήγα και Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του Κάστρο

Αθήνα.- Για απτά αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός στη Βουλή απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού για τα αντισταθμιστικά των F-16 και την βάση της Σούδας. «Ήταν πολύ σημαντικά και απτά, τα αποτελέσματα της επίσκεψης, και όχι φωτογραφίες. Έχω πολλές φωτογραφίες» σχολίασε.

Απαντώντας δε, και σε εσωκομματικές επικρίσεις, για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός είπε στη δευτερολογία του ότι «βρέθηκα και στην Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του Κάστρο ως έλληνας πρωθυπουργός που υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της χώρας».

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία αγορά του αιώνα, χαρακτηρίζοντας σπέκουλα ή δόλο όσα λέγονται για συμφωνία  ύψους 2,4 δισ. ευρώ . Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της πολεμικής αεροπορίας, και αυτό είναι το βασικότερο όλων είπε. «Το δικό μας “ταβάνι” είναι στα 1,1 δισ. ευρώ  για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών» σημείωσε. Θα πάρουμε την προσφορά, θα ενημερωθεί η Βουλή και θα αξιολογηθεί απο τις Ένοπλες Δυνάμεις, πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση στην Ουάσιγκτον για την βάση της Σούδας, υποστηρίζοντας πως ήταν ένας μύθος ότι θα γινόταν μια τέτοια μεγάλη συμφωνία. «Δεν πήγα και προετοιμασμένος για μια τέτοια συζήτηση» σχολίασε.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «εμείς ποτέ δεν θα δεχθούμε αντισταθμιστικά οφέλη» για τους εξοπλισμούς, ούτε σε αυτή, ούτε σε επόμενη συμφωνία, παρά μόνο σε συγκεκριμένες εξαιρέσεις, καθώς αποτελούν ευκαιρία για μίζες. «Δεν θα κάνουμε εμείς τα λάθη του παρελθόντος. Αφήνω ένα “παράθυρο” για την ΕΑΒ, αλλά εκεί αυστηρά κοστολογημένα και υπό έλεγχο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη Βουλή, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους.

«Η Ελλάδα δεν παρακαλεί για καλή κουβέντα, δεν είναι του πεταματού, αναβαθμίζεται το κύρος της» είπε. Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ενίσχυση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων στο επόμενο διάστημα, με ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανασυγκρότηση του στρατεύματος.

«Για πρώτη φόρα ακούσαμε τον Τραμπ να μιλάει για ελάφρυνση χρέους, τη στιγμή που ορισμένοι έλεγαν ότι όχι μόνο δεν θα ασχοληθεί με το ζήτημα του χρέους άλλα θα αλλάξει πλήρως και τη γραμμή για την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού δημοσίου χρέους» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε, ότι ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε κατ’ ιδίαν να παρακολουθήσει το θέμα του χρέους.

Για πρώτη φόρα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία στέκεται στα πόδια της και ενθάρρυνε τους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

«Είναι απτό αποτέλεσμα η σύσταση ομάδας εργασίας για την προώθηση των επενδύσεων, η κατασκευή πλωτής πλατφόρμας υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η εισαγωγή σχιστολιθικού αερίου» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για ανεύθυνη στάση. «Σήκωσε κουρνιαχτό και όταν κατάλαβε το λάθος σταμάτησε το θέμα, ελπίζω γιατί κατάλαβε το λάθος και όχι γιατί κάποιος της τράβηξε το αυτί, είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

«Στην Αμερική δείξατε μια περίεργη δεκτικότητα σε ό,τι ζήτησε η άλλη πλευρά» είπε νωρίτερα στη Βουλή απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας «ή αισθανθήκατε δέος μπροστά στην υπερδύναμη, ή πήγατε απροετοίμαστος ή με τα πολλά “ναι” προσπαθήσατε να καλύψετε τις αντιαμερικανικές εμμονές του παρελθόντος».

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει πόσα είναι τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ποιές δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί για την βάση της Σούδας και ποιός θα πάρει τις αποφάσεις αυτές.

Η απάντησή σας κ. Τσίπρα ότι δεν είναι επί του παρόντος η συζήτηση για τη Σούδα, είναι εθνικά επιζήμια, είπε ο κ. Θεοδωράκης στην Βουλή, ενώ συμπλήρωσε ότι το θέμα των fake news ξεκινά από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Νωρίτερα, ο κ. Θεοδωράκης είχε πει «Αντιμετωπίσατε τη βάση της Σούδας ως υποσημείωση στο περιθώριο μιας συμφωνίας μαμούθ. Ένα πενταετές πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της βάσης της Σούδας δεν μπορεί να είναι χωρίς ανταλλάγματα για τον ελληνικό λαό οικονομικά και γεωπολιτικά».

«Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης. Ούτε έχουμε υπογράψει τίποτα ούτε έχει προχωρήσει καμία συμφωνία, η οποία έτσι κι αλλιώς θα περάσει από τη Βουλή», λέει για τα F16 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Όπως τονίζει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Καμμένος «είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε θέσει μια οικονομική “οροφή” βάσει του προϋπολογισμού και των δυνατοτήτων μας: να αποπληρώσουμε σε 10 με 15 χρόνια ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δις ευρώ».

Πηγή: skai.gr