Στο μακρινό Γιενσεπινγκ, στη Σουηδία, τίμησαν την 28η Οκτωβρίου 1940

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑΣ
Γιενσεπινγκ.- Τόσο μακρυά, αλλά και τόσο κοντά! Τόσο Έλληνες! Όταν στην Ελλάδα κάποιοι επιφανείς θεωρούν “παρακμιακό κατάλοιπο” τις εθνικές παρελάσεις, οι Έλληνες  του μακρινού Γιενσεπινγκ στη Σουηδία τίμησαν σήμερα τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας και τους γονείς μας για το ΟΧΙ του ηρωϊκού ελληνικού λαού!
Μία, ακόμη, ευκαιρία να αποδειχθεί περίτρανα, στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι οι Έλληνες του εξωτερικού κρατούν την Ελλάδα πολύ ψηλά!
Γι αυτό και σε όλη την Σκανδιναβία και όπου υπάρχει ελληνισμός, ακόμη και μια χούφτα Έλληνες, τελέστηκαν Δοξολογίες, “για να τιμηθούν οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων στα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας, όταν οι ορδές του φασισμού τόλμησαν να απειλήσουν την πατρίδα μας”, όπως μεταδίδει για τους αναγνώστες της Panhellenic Pοst,  από τη Σουηδία, ο βουλευτής  της Σουηδικής Βουλής, και μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ), Σωτήρης Δελής.
Ιδού τι μας μεταδίδει ο βουλευτής:
“Στην πόλη του Γιενσεπινγκ, Jönköping, στην νοτιοκεντρική Σουηδία αρκετοί Έλληνες με τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν να τιμήσουν την μεγάλη, για την Ελλάδα, ημέρα. 
 
Μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα ο πατέρας δρ Νικόλαος Ρήγας τέλεσε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης της ελληνικής ορθόδοξης ενορίας της πόλης μας. 
 
Μετά την Δοξολογία ομάδα παιδιών του ελληνικού σχολείου της ορθόδοξης ενορίας υπό την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ Φώτη Θεοδοσίου απάγγειλαν ποιήματα και έκαναν μικρές ομιλίες για το θαύμα του  ’40.
 
Στις ομιλίες του πατέρα Νικολάου αλλά και του δασκάλου κ Θεοδοσίου τονίστηκαν μεταξύ άλλων η αξία της ημέρας και οι βαριές παρακαταθήκες που  άφησαν οι παππούδες, γιαγιάδες και γονείς μας με τις θυσίες τους για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της χώρας μας. Μια ελευθερία που μεις απολαμβάνουμε σήμερα άσχετα αν ζούμε μακρυά από την χώρα που γεννηθήκαμε. 
 
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν όλων αυτών που με τη ζωή τους πλήρωσαν το τίμημα της ελευθερίας.
 
Συμμετείχα ο ίδιος με την ιδιότητα μου ως βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου και με μικρό χαιρετισμό συγχάρηκα την χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία και που μέσα στους αιώνες πάντα δίνει φωτεινά παραδείγματα αυτοθυσίας,  όταν η ελευθερία και οι ανθρώπινες αξίες τίθενται σε κίνδυνο.
 
Σωτήρης Δελής 
Βουλευτής Σουηδικής Βουλης 
Μέλος της επιτροπής των εξωτερικών υποθέσεων”
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο πατέρας Δρ Νικόλαος Ρήγας εν μέσω ομογενών μαθητών. γονέων και δασκάλων. Τρίτος από αριστερά ο ομογενής Βουλευτής Σωτήρης Δελής.

Ο πατέρας Δρ Νικόλαος Ρήγας.

Ελληνικές σημαίες για τον διάκοσμο της Εκκλησίας. Πάντα Ελληνισμός και Ορθοδοξία πήγαιναν αντάμα…