Η κατάθεση του δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη

HΠA.- Ο άνδρας που θέρισε με φορτηγάκι διαβάτες και ποδηλάτες στο Μανχάταν την Τρίτη δήλωσε μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κι εξέφρασε «ικανοποίηση» για την πράξη του, ανέφερε την Τετάρτη η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία του απάγγειλε κατηγορίες για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με το 10σέλιδο κατηγορητήριο της εισαγγελίας, στη διάρκεια της ανάκρισής του στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου διακομίστηκε ο δράστης Σαϊφούλο Σαΐποφ έπειτα από τον τραυματισμό του κατά τη σύλληψή του την Τρίτη, ο άνδρας δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια και δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτό που έκανε».

Ζήτησε το λάβαρο του ΙΚ στο δωμάτιό του

Ζήτησε μάλιστα να τον αφήσουν να αναρτήσει το μαύρο λάβαρο του ΙΚ στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, ανέφεραν αστυνομικοί και εισαγγελείς.

Εμπνευσμένος από το άφθονο προπαγανδιστικό υλικό του ΙΚ, το οποίο βρέθηκε στα δύο κινητά του τηλέφωνα, ο Σαΐποφ προετοίμαζε την επίθεσή του «εδώ και περίπου ένα χρόνο» κι αποφάσισε πριν από δυο μήνες να τη διαπράξει, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ηθελε πολλά θύματα

Ο ίδιος ανέφερε πως είχε νοικιάσει το φορτηγάκι στις 22 Οκτωβρίου για να εκπαιδευτεί κι ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλογουιν για «να είναι σίγουρος πως θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους», σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο.

Αφού παρέσυρε τους ανθρώπους, κραύγασε «Αλλάχου Ακμπαρ», βγαίνοντας από το αυτοκίνητο.

Αν δεν έπεφτε πάνω σε σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα το ανοιχτό ημιφορτηγό του να αχρηστευθεί, ο Σαΐποφ σκόπευε να συνεχίσει να χτυπάει πεζούς και ποδηλάτες μέχρι τη γέφυρα του Μπρούκλιν, που συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Αναγνώρισε εξάλλου ότι ο ίδιος είχε γράψει τα μηνύματα στα αραβικά που αναφέρονταν στο ΙΚ και βρέθηκαν κοντά στο αυτοκίνητό του από τους αστυνομικούς.

Δεν αποκλείεται η θανατική ποινή

Αν και η εισαγγελία τόνισε ότι η έρευνα απέχει πολύ από το να έχει τερματιστεί, τα μέχρι τώρα ευρήματα επιτρέπουν την ταχεία απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Σαΐποφ.

Ηδη κατηγορείται για ομοσπονδιακά αδικήματα – χρήση βίας και καταστροφή οχημάτων, υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση – τα οποία επισύρουν ισόβια κάθειρξη. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Τζουν Κιμ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Τραμπ: Να σταλεί στο Γκουαντάναμο

Ο Σαΐποφ προσήχθη με αναπηρικό αμαξίδιο στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το βράδυ της Τετάρτης. Κατόπιν οδηγήθηκε σε φυλακή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ο ύποπτος να σταλεί στη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο. Ο Λευκός Οίκος έκρινε ότι ο Σαΐποφ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «εχθρικός μαχητής», κάτι που θα μείωνε δραστικά τα δικαιώματα της υπεράσπισής του.

Η αστυνομία επισήμανε ότι μια από τις βασικές πτυχές της έρευνας αφορά το εάν ο δράστης της επίθεσης ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Οδηγός της Uber, ο Σαΐποφ σύχναζε στο τέμενος της πόλης Πάτερσον, 60 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε εγκατασταθεί πρόσφατα, αφού είχε δουλέψει ως οδηγός φορτηγών στη Φλόριντα, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Γνωστός μόνο για τροχαίες παραβάσεις

Γνωστός στην αστυνομία μόνο για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο Σαΐποφ δεν είχε αποτελέσει ποτέ «το αντικείμενο έρευνας» του FBI ή άλλων υπηρεσιών που δρουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διευκρίνισε η νεοϋορκέζικη αστυνομία.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι από τους οκτώ ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Τρίτη, οι έξι ήταν ξένοι – πέντε υπήκοοι της Αργεντινής και μία του Βελγίου.

Από τους άλλους δώδεκα ανθρώπους που τραυματίστηκαν, τρεις είναι Βέλγοι κι ένας Γερμανός. Εννιά από τους τραυματίες συνέχιζαν να νοσηλεύονται την Τετάρτη, οι τέσσερις είναι σε «σοβαρή αλλά σταθερή» κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 (Φωτογραφία:  Reuters )

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε