Κυβέρνηση: Η υπερφολόγηση των πολιτών ήταν επιλογή μας

Αθήνα.- Ενώ η κυβέρνηση κόπτεται για το κοινωνικό μέρισμα και τη διανομή του, την ίδια ακριβώς στιγμή παραδέχεται πως η υπερφορολόγηση των πολιτών και ο στραγγαλισμός της μεσαίας τάξης ήταν απόλυτη επιλογή της. Η παραδοχή έγινε μάλιστα από τα πιο αρμόδια χείλη: από το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου, δηλαδή τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη.

Έτσι, μία μόλις μέρα μετά την ευθεία παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ενώπιον βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, τη σκυτάλη πήρε ο πολιτικός του προϊστάμενος. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ. Τσακαλώτος είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Μας λέτε ότι δεν είναι λύση να υπερφορολογούμε και μετά να το μοιράζουμε. Αυτό είναι σωστό. Δεν είναι λύση. Δεν θα τη διάλεγα». Και εξήγησε ότι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι δύο: το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν λαμβάνει υπόψη του την απόδοση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση και ότι δεν συνυπολογίζει το ποσό που προκύπτει από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά την υπεραπόδοση του πλεονάσματος, μολονότι την υπολόγισε σε 1,1 δισ. ευρώ, επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως η υπερφορολόγηση είναι αυτή που οδήγησε στο δημοσιονομικό αυτό αποτέλεσμα – άρα και στη διανομή κοινωνικού μερίσματος – ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως 450 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις εισφορές και μάλιστα όχι από αυξημένες εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά από αύξηση της απασχόλησης και άλλα 400 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τα αδήλωτα εισοδήματα. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να δικαιολογήσει το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ στο σύνολό του.

«Αναφορικά με την υπερφορολογία συμφωνώ με όσα είπε Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιράκης είπε, και επαναλαμβάνω και εγώ, ότι είχαμε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο που δεν είχαμε έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Τι είχε πει ο κ. Χουλιαράκης; «Η αλήθεια είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση για το 2017 και 2018 είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι συνειδητή επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα και τις οικογένειες με ανέργους κλπ. Αυτό, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν».

in.gr