Οι ελληνικές αναφορές των Paradise Papers

Αθήνα.- Πάνω από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος εμφανίζονται να συνδέονται με offshore εταιρείες που εντοπίζονται στα αρχεία της Appleby, που ήρθαν στο φως μέσω των Paradise Papers.

Μεταξύ των ελληνικών ονομάτων που αναφέρονται στα αρχεία, βρέθηκαν πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, ενώ εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, οι οποίοι συνήθως χρησιμοποιούν τις offshore για τον στόλο τους, αλλά και για να μειώσουν τα φορολογικά τους βάρη. Ακόμη, εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες και στέλεχος που μετείχε σε offshore fund και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις τους.

Στα Paradise Papers εντοπίζονται 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Άλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό το Χαλάνδρι, ο Άλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Paradise Papers: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα διαρροή εγγράφων

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας έθνος, αναζητώντας την λέξη «Ελλάδα» ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τον συγκεκριμένο όρο. Αυτά προέρχονται από 13 δικαιοδοσίες, μεταξύ των οποίων η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Συχνά, σε αυτού του είδους τα έγγραφα, που προέρχονται από εταιρικά μητρώα, ο όρος «Ελλάδα» συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές ή άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές.

Paradise Papers: Περί τα 8 τρισ. ευρώ σε φορολογικούς παραδείσους

Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέϊντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα Νησιά Μάρσαλ (8 έγγραφα), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1). Ο όρος «Ελλάδα» επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από την Appleby και 678 από την Asiacity trust. Τα έγγραφα αυτά μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, emails, ή και συμβάσεις δανειοδότησης και άλλου τύπου συμβόλαια. Το να έχει κανείς offshore δεν είναι παράνομο. Είναι η υπόσχεση για μυστικότητα που δίνουν οι φορολογικοί παράδεισοι ο λόγος που τα υπεράκτια κέντρα έχουν προσελκύσει άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εμπόρους ναρκωτικών και άλλου εγκληματίες.

Επίσης, οι offshore χρησιμοποιούνται πολλές φορές σε περίπλοκες δομές φοροαποφυγήςπου στερούν δισεκατομμύρια από τα κρατικά ταμεία.

Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς οργανισμοί πιέζουν τους φορολογικούς παραδείσους να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν διαφάνεια στις δικαιοδοσίες τους. Πιέζουν ώστε οι δικηγορικές εταιρείες και οι μεσάζοντες για τη δημιουργία offshore να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους στους πελάτες τους, ώστε να καταπολεμηθούν η φοροδιαφυγή και η νομιμοποίηση χρήματος από εγκληματίες ή και διεφθαρμένους πολιτικούς. Πιέζουν ώστε να σταματήσουν τα νομότυπα τεχνάσματα των πολυεθνικών προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία των κερδών τους.

πηγή: msn.com

Φωτογραφία: cnn.gr