Κρις Σπύρου: Οι ενορίτες διεκδικούμε το δικαίωμά μας να λειτουργήσουμε την Αγια Σοφια

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Ως ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός, στον αγώνα του Προέδρου της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας, Ελληνοαμερικανού πολιτικού ηγέτη Κρις Σπύρου, να αποκατασταθεί η Μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως λειτουργούσα εκκλησία της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, εκτιμήθηκε από εκκλησιαστικούς παρατηρητές η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2017, ενόψη της προγραμματισμένης, για την Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, ενημερωτικής εκδήλωσης, στον ίδιο χώρο και για τον ίδιο σκοπό.

Ως γνωστόν στην συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός και ο Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος.

Εξ αφορμής δηλώσεως του κατά τη συνέντευξη Τύπου θέσαμε το ακόλουθο διευκρινιστικό ερώτημα στον κ. Σπύρου:

Κύριε Πρόεδρε, χαρακτηρίσατε  ιδιαίτερη τιμή την πρόσκληση που υπήρξε στο πρόσωπό σας, από τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, αν και όπως είπατε, δεν ζητήσατε ποτέ  από θρησκευτικό ηγέτη ν’ αναμιχτεί στο θέμα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας, γιατί δεν  είναι ο ιερέας ή ο μητροπολίτης που απαιτεί την επαναφορά της Εκκλησίας, αλλά ο απλός ορθόδοξος χριστιανός. Ο νόμιμος δικαιούχος. Μας το εξηγείτε λίγο περισσότερο αυτό;

Κρις Σπύρου: Κύριε Μαλασπίνα, τιμώ και σέβομαι απεριόριστα τον σεβασμιότατο και τον ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είπα, παρουσία του Μητροπολίτη,  ότι στο εκκλησίασμα, υπάρχει η απόλυτη ισότητα, την οποία μόνο σε ένα άλλο τόπο, που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, τη συναντάς: Αυτός είναι το Κοιμητήριο, κοινώς νεκροταφείο!

Και να το εξηγήσω. Στο εκκλησίασμα προσέρχεσαι με το δικό σου τρόπο, το δικό σου πόθο, το δικό σου πόνο και τη δικιά σου επιθυμία. Όπως κάνει και ο κάθε άλλος ενορίτης.  Και είναι οι ενορίτες που επιλέγουν τον θρησκευτικό τους ηγέτη.

Στο νεκροταφείο, υπάρχει η ισότητα την οποία εξέφρασε ο εθνικός ευεργέτης Ανδρέας Συγγρός, λέγοντας:

<<Τα μνήματα ανοίξανε,

Τα κόκκαλα σκορπίσανε.

Αν ήσαν πλούσιοι ή φτωχοί,

Μικροί μεγάλοι ή τρανοί,

Ποτέ δεν ξεχωρίσανε>>.

Επομένως, η μόνη διαφορά είναι ότι την ισότητα στο εκκλησίασμα την επιλέγεις καθώς γίνεσαι μέλος του εκκλησιάσματος. Όπως γίνεσαι μέλος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας. Η ισότητα του νεκροταφείου επέρχεται κατά τρόπο φυσικό, και, μάλιστα, σε ό,ποιο κοιμητήριο κι αν βρεθείς.

Θεωρώ, λοιπόν, πως δεν είναι ο πολιτικός, δεν είναι ο παπάς, δεν είναι ο δεσπότης που διεκδικεί να επαναλειτουργήσει η Αγιά Σοφιά στην αρχική της υπόσταση, όπως καθαγιάστηκε το 537 μ.Χ από τον χριστιανό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Μηνά.  Είμαστε όλοι εμείς, το Εκκλησίασμα, οι ενορίτες, η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας,  που διεκδικούμε συγχρόνως και απαιτούμε να ικανοποιηθεί το αίτημά μας.  Να λειτουργήσουμε την Εκκλησία μας ως Ορθόδοξη Εκκλησία της Χριστιανικής Πίστης, όπως καθαγιάστηκε και για 1.000 περίπου χρόνια λειτούργησε, πριν την κατακτήσουν και υποδουλώσουν οι Οθωμανοί, κατασφάζοντας τους πιστούς που προσεύχονταν μέσα σ΄ αυτήν, στις 29 Μαίου του 1453.

 

*Η φωτογραφία είναι από τη συνέντυεξη Τύπου, στο δημαρχιακό Μέγαρο του Πύργου.