ΑΠΟΨΕΙΣ Π. ΜΑΚΡΙΑ: Ευθύνεται ο Αρχιεπίσκοπος

 

Του Π. Σ. ΜΑΚΡΙΑ*

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του “Εθνικού Κήρυκα” η Αρχιεπισκοπή Αμερικής περνά την χειρότερη κρίση στην ιστορία της. Πιθανές καταχρήσεις, απολύσεις και παραιτήσεις υπευθύνων και προσωπικού, κακοδιαχείριση των οικονομικών της, παθητικό 8.5 εκατομ. δολ., παραιτήσεις μελών του διορισμένου αρχιεπισκοπικού

συμβουλίου, κατασπατάληση χρημάτων, γραφειοκρατία και κίνδυνος χρεωκοπίας, βεβαιώνουν ότι πρόκειται για έναν οργανισμό στο στάδιο της διάλυσης.

Η ευθύνη όλων αυτών βαρύνει, βεβαίως τον ηλικίας 90 ετών Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος δεν εννοεί να παραχωρήσει την θέση του σε νεώτερο ιεράρχη και αρνείται να παραιτηθεί όπως του υπόδειξε το Πατριαρχείο.

Αλλά σοβαρότατη κρίση χαρακτηρίζει και τις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή την απόρριψη του “τριπροσώπου” για την συμπλήρωση του κενού της Μητρόπολης Σικάγου. Όλα αυτά είναι συμπτώματα ενός αποτυχημένου συστήματος διοίκησης και εξάρτησης της Εκκλησίας μας. Και βεβαίως χρειάζεται υποστήριξη και συμπαράσταση η έδρα της Οθοδοξίας. Αλλά είναι καιρός οι σχέσεις με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής να μπουν σε νέες βάσεις. Χρειάζεται σύμπλευση και συνεργασία και όχι κυριαρχία και αποικιακή υποταγή.

Η Εκκλησία Αμερικής δημιουργήθηκε από τους μετανάστες. Πετραδάκι-πετραδάκι χτίστηκαν οι πανέμορφοι ναοί και οργανώθηκαν οι Κοινότητές μας που αυτοδιοικούνται όταν δεν παρεμβαίνουν οι Μητροπολίτες. Και το όλο διοικητικό σύστημα λειτουργούσε αρκετά καλά πριν υποχρεωθεί να παραιτηθεί ο Ιάκωβος και στη συνέχεια ο Σπυρίδων. Έλειπαν και τότε η διαφάνεια και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο ήταν και είναι διορισμένο και οι συνεδριάσεις του είναι μυστικές. Το ίδιο συμβαίνει με τα Μητροπολιτικά Συμβούλια. Και οι Μητροπολίτες, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι σε καμιά λογοδοσία, διοικούν κατά το δοκούν, χωρίς κανένα έλεγχο από τον Αρχιεπίσκοπο ή τον Πατριάρχη.

Οι πιστοί, που πληρώνουν τους μισθούς των ιεραρχών και των ιερέων και συντηρούν με τις εισφορές τους τις Κοινότητες και τις Μητροπόλεις, δεν έχουν συμμετοχή στις αποφάσεις που τους αφορούν. Σκάνδαλα σεξουαλικής παρενόχλησης που στοιχίζουν πολλά εκατομμύρια δολλάρια σκεπάζονται από την σιωπή. Αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογραφικές φωνές, οι πιστοί δεν θα μαθαίναν ποτέ τα συμβαίνοντα.

Θα επαναλάβουμε ότι ήρθε η ώρα για μια αυτόνομη, ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής.

  • Ο κ. Παναγιώτης Μακριάς είναι εκδότης του Estiator.