Ελληνίδα «νύφη» γιόρτασε τα 103 της γενέθλια

Αδελαϊδα.- «Ζω ένα όνειρο και νιώθω λες και γεννήθηκα χθες»!

Με τα λόγια αυτά, η Ικαριώτισσα γιαγιά Αγγέλα έσβησε  την 1η Νοεμβρίου 2017 στο σπίτι της στην Αδελαΐδα 103 κεράκια γιορτάζοντας τα γενέθλια της στην Αυστραλία, όπου ήρθε νύφη το 1949 για να παντρευτεί τον σύζυγό της.

Η Αγγελική Φράγκου, το γένος Πάπη, γεννήθηκε στο χωριό Περδίκι της μαγευτικής Ικαρίας το Νοέμβριο του 1915 και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1949 αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.

Η κ. Αγγελική Φράγκου γιόρτασε τα γενέθλιά της με τους φίλους της Νικόλαο και Έλλη Φροσυνάκη

«Ήρθα νύφη με το αραβικό πλοίο ‘Μιρς’ και αφού παντρευτήκαμε με τον σύζυγο μου αποκτήσαμε δύο παιδιά και δουλέψαμε πολύ σκληρά εδώ στα ξένα για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας, όπως έκαναν και τόσοι άλλοι ομογενείς στην Αυστραλία» λέει στον «Νέο Κόσμο» η γιαγιά Αγγέλα, η οποία έχει σήμερα αποκτήσει συνολικά επτά εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα.

«Ήταν δύσκολα τα χρόνια τότε και υπήρχε φτώχεια εδώ στην Αυστραλία. Ειδικά για τους μετανάστες ήταν πολύ δύσκολα. Ο σύζυγός μου αναγκαζόταν να κάνει όλες τις δουλειές για να τα βγάλει πέρα. Μην ακούς τι λένε μερικοί, εμείς περάσαμε πολύ άσχημα τότε, δεν υπήρχαν χρήματα και υπήρχε πολύ ρατσισμός απέναντι στους Έλληνες και τους Ιταλούς που έκαναν όλες τις δύσκολες δουλειές που τους έδιναν οι Αυστραλοί».

Η κ. Αγγέλα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια παραδέχεται, ότι δεν της άρεσε καθόλου η Αυστραλία, κυρίως λόγω του ρατσισμού που υπήρχε τότε απέναντι στους μετανάστες αλλά αναγνωρίζει πως η ζωή στην ξενιτιά της χάρισε πολλές χαρές και μια υπέροχη οικογένεια.

«Είναι βάσανο μεγάλο οι δυο πατρίδες και όποιος δεν το έχει ζήσει δεν μπορεί να το καταλάβει. Είναι πίκρα όταν φεύγεις, αλλά όταν επιστρέφεις έστω και ως επισκέπτης στην πατρίδα είναι ευτυχία. Προσωπικά, αισθάνομαι τυχερή που τουλάχιστον κατόρθωσα και γύρισα στην Ελλάδα μας έστω τις λιγοστές αυτές φορές.

«Δεν θα ξεχάσω όταν ταξιδέψαμε στην πατρίδα το 1974 και αργότερα το 1989, την χαρά, τον ενθουσιασμό που ένιωσα όταν πατήσαμε το πόδι μας εκεί, αν και οφείλω να ομολογήσω ότι ένιωσα μια γλυκιά χαρμολύπη και απογοητεύτηκα από την φτώχεια που είδα, αλλά χαίρομαι τόσο που τουλάχιστον αξιωθήκαμε να πάμε».

Η κ. Αγγέλα, «Angela για τους Αυστραλούς», μου λέει γελώντας η ίδια, σήμερα ζει μόνιμα στην Αδελαΐδα και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό για όσα έχει δει και βιώσει τα τελευταία 103 χρόνια.

«Νιώθω ευλογημένη για την οικογένεια που απέκτησα και τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε όλοι μαζί, αν και τον σύζυγο μου τον έχασα το 2006 σε ηλικία 90 ετών και όλα μου τα αδέλφια και οι αδελφές δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Για να είμαι ειλικρινής έκτοτε νιώθω λίγη μοναξιά γιατί έχω μείνει χωρίς την συντροφιά των συνομήλικων μου αλλά ευτυχώς έχω τα παιδιά και τα εγγόνια μου να μου θυμίζουν την ομορφιά της ζωής» λέει.

Η κ. Αγγέλα μέχρι και σήμερα ζει στο σπίτι της μόνη, καλλιεργεί τον δικό της μικρό κήπο με λαχανικά και φροντίζει το νοικοκυριό ενώ ακόμα της αρέσει να περπατάει και να χάνεται στον μαγικό κόσμο των βιβλίων.

«Η κόρη μου η Σοφία είναι 66 ετών και ζει μόνιμα στην Ρόδο, αλλά ο γιος μου ο Γιάννης βρίσκεται εδώ και με στηρίζει όταν τον χρειάζομαι.

«Για μένα υπάρχει μόνο το σήμερα. Αισθάνομαι τυχερή και ευλογημένη για την ζωή που έζησα αλλά κοιτάω μόνο μπροστά. Σκέφτομαι ότι άλλοι στην ηλικία μου τα έχουν χαμένα, ή είναι άρρωστοι και δεν περπατάνε καν. Εγώ εξακολουθώ να είμαι δραστήρια και να φροντίζω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που αγαπώ».

Όσο για το μυστικό της μακροβιότητας, η υπερδραστήρια και δυναμική Ικαριώτισα, ακόμα δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι είναι αυτό που της έχει χαρίσει τόσα χρόνια ζωής.

«Λένε οι ειδικοί πως έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής, το άγχος και την διατροφή.

«Εγώ πάντα φοβόμουν την αρρώστια και όταν αρρώσταινε κάποιος στο σπίτι μου με έπιανε πανικός ειδικά για τον άντρα μου που ήταν φιλάσθενος. Με ανησυχούσε, φοβόμουν όταν κάποιος δεν ένιωθε καλά και γενικά ήμουν στενάχωρη οπότε μάλλον έχω υπάρξει αγχώδης άνθρωπος στην ζωή μου αλλά ομολογώ πως ανέκαθεν πρόσεχα τη διατροφή μου γιατί είχα προβλήματα με το στομάχι μου και φρόντιζα να τρώμε όλοι υγιεινά στο σπίτι».

Η κ. Αγγέλα μπορεί να έχει περάσει τα 100 αλλά η ίδια λέει ότι νιώθει λες και γεννήθηκε χθες και ότι όλα όσα έχει ζήσει μέχρι σήμερα είναι απλά ένα όνειρο.

Όσο για το αν φοβάται τον θάνατο.

«Καθόλου δεν τον φοβάμαι. Ίσα-ίσα, στην ηλικία που έφτασα εγώ, μόνο ένα πράγμα είναι ικανός να μου κάνει.

«Να με ξεκουράσει» καταλήγει η κ. Αγγέλα.

πηγή:neoskosmos.com