Έντονη ανησυχία στην Ευρώπη για την κατάσταση στη Γερμανία

“Νευρική κρίση” προκαλεί στην γηραιά Ήπειρο η αδυναμία της Γερμανίας -που αποτελεί την “ατμομηχανή” της Ευρώπης- να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το Βερολίνο δεν θα συμμετάσχει τελικά στην πολυδιαφημισμένη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική Ευρώπη που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ, τελικά, επέλεξε όχι απλώς να μην παραστεί η ίδια, αλλά, ούτε καν να εκπροσωπηθεί η κυβέρνησή της με κάποιο στέλεχός της, όπως αρχικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είχε ενημερώσει τις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν επιθυμεί να πιεστεί από τη Γαλλία και χώρες του νότου (ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Αλέξης Τσίπρας και άλλοι ηγέτες ετοιμάζονται να θέσουν σειρά θεμάτων, αν και απούσης της Άνγκελας Μέρκελ φαίνεται να ξανασκέφτονται το εύρος των παρεμβάσεών τους), καθώς δεν θέλει να δυσκολέψει περαιτέρω ο σχηματισμός κυβέρνησης στη χώρα της.

Ήδη -και με δεδομένες τις διαφωνίες μεταξύ Φιλελεύθερων και Πράσινων- ο σχηματισμός κυβέρνησης τοποθετείται το νωρίτερο τον Ιανουάριο και -το πιθανότερο- τον Φεβρουάριο, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμα και το σενάριο των πρόωρων εκλογών, κάτι που μεταπολεμικά έχει υπάρξει δυο φορές.

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν με δεδομένες τις διαφορές που υπάρχουν, ακόμα και αν σχηματιστεί τώρα κυβέρνηση, να απαιτηθεί νέα προσφυγή στις κάλπες, ακόμα και εντός του έτους!

Η δυστοκία, πάντως, που παρατηρείται στο Βερολίνο ανησυχεί και την Αθήνα, με αρμόδιες πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου να τονίζουν πως αποτελεί ένα επιπλέον λόγο προκειμένου να κλείσει γρήγορα -και πάντως εντός προθεσμιών- η τρίτη αξιολόγηση.

Πηγή: real.gr