Πραξικόπημα στην Ζιμπάμπουε: Υπό κράτηση ο πρόεδρος Μουγκάμπε

Ζιμπάμπουε.- Οι πραξικοπηματίες στη Ζιμπάμπουε έχουν υπό κράτηση τον 93χρονο Πρόεδρο Ρόμπερτ Μουγκάμπε μαζί με τη σύζυγο του καθώς και τον υπουργό Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής οι πραξικοπηματίες δεν έχουν δείξει το πρόσωπο του Μουγκάμπε αλλά έχουν διαβεβαιώσει τους πολίτες πως είναι «ασφαλής» και υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Την είδηση για τη σύλληψη του Μουγκάμπε επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, ο Τζέικομπ Ζούμα.

Η «αναίμακτη διόρθωση», όπως οι ίδιοι οι στρατιωτικοί αναφέρονται στο πραξικόπήμα τους, ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τέταρτης, με τους πολίτες να βλέπουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Στρατιώτες έλεγαν απειλητικά στους οδηγούς διερχόμενων οχημάτων να συνεχίσουν το δρόμο τους μέσα στο σκοτάδι. «Μη δοκιμάσεις κανένα αστείο. Φύγε», είπε στρατιώτης σε δημοσιογράφο του διεθνούς πρακτορείου σε οδό της πρωτεύουσας.

Δύο ώρες αργότερα στρατιώτες κατέλαβαν τις κεντρικές εγκαταστάσεις του ZBC, του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, και διέταξαν το προσωπικό του να φύγει. Αρκετοί εργαζόμενοι αντιμετωπίστηκαν βίαια από τους στρατιώτες, σύμφωνα με δύο μέλη του προσωπικού του και στέλεχος οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ζιμπάμπουε.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία ζήτησαν ηρεμία και επεσήμαναν την ανάγκη να μην υπάρξουν βίαια επεισόδια.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ